SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem naftni derivati do osem centov dražji

3

termometer

Hrvaški vozniki morajo od polnoči za 50-litrski rezervoar bencina odšteti 3,73 evra več, tank dizla pa je dražji za skoraj 2,8 evra.

Hrvaško ministrstvo za gospodarstvo je zaradi podražitve nafte na trgu in krepitve tečaja dolarja v primerjavi s kuno od polnoči občutno dvignilo najvišje dovoljene maloprodajne cene naftnih derivatov, ki so dodatno poskočile tudi zaradi vladne odločitve o zvišanju trošarin. Cene bencinov na Hrvaškem so tako najvišje od marca.

Najbolj prodajani super 95 je dražji za 56 lip (7,5 centa) in je zanj od polnoči treba odšteti 10,64 kune (1,417 evra) za liter, evrodizel pa se je podražil za 42 lip (5,6 centa), na 9,92 kune (1,321 evra). Vozniki bodo morali tako za 50-litrski rezervoar bencina odšteti 28 kun več (3,73 evra), tank dizla pa bo dražji za 21 kun (skoraj 2,8 evra). Cena bencina evrosuper 100 bo ob tem prvič v zadnjih treh mesecih presegla 11 kun, liter pa bo namesto 10,60 kune stal 11,17 kune (1,487 evra).

Hrvaška želi napolniti državni proračun Dvig cen pogonskih goriv je bil tako izrazit tudi zaradi dviga trošarin. Hrvaški finančni minister Slavko Linić je ta korak napovedal že prejšnji teden. Sredi turistične sezone želi tako tudi Hrvaška napolniti državni proračun. Trošarine za bencin so se tako zvišale za od 11 do 21 lip za liter goriva. Na ta način naj bi zagotovili 300 milijonov kun (okoli 40 milijonov evrov) dodatnih trošarinskih prihodkov.

Tokratne cene bodo veljavne do 5. avgusta, ko se bodo te spet prilagodile gibanju cen nafte in tečaju dolarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin