Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2018,
19.18

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Kad Gorenje Hisense

Torek, 26. 6. 2018, 19.18

5 let, 9 mesecev

Kad prodal delež v Gorenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Gorenje | Foto STA

Foto: STA

Kapitalska družba (Kad) je danes sprejela prevzemno ponudbo kitajske skupine Hisense za prevzem Gorenja in bo tako odsvojila svoj okoli 16,37-odstotni delež Gorenja. Po zaključku transakcije Kad v Gorenju ne bo imel več lastniškega deleža, je potem, ko je prejelo obvestilo Kada, objavilo Gorenje.

Kad bo na podlagi sprejete prevzemne ponudbe odsvojil 3.998.735 delnic, kar predstavlja 16,3717 odstotka vseh delnic Gorenja, je v objavi na spletni strani Ljubljanske borze zapisalo Gorenje.

Gorenje je hkrati z informacijo o pomembnih deležih v družbi prejelo tudi obvestilo o poslih oseb, ki opravljajo poslovodne naloge, in oseb, ki so tesno povezane z njimi, ter se nanaša na sprejem prevzemne ponudbe. Predsednik uprave Kada Bachtiar Djalil je namreč hkrati tudi član nadzornega sveta Gorenja.

Po podatkih s spletne strani Gorenja Djalil nima v lasti delnic Gorenja.

Gorenje
Novice "Made in Slovenia": spet bomo lahko kupovali "naše" televizorje

Prevzemna ponudba, ki je bila objavljena 29. maja in v kateri Hisense za delnico Gorenja ponuja 12 evrov, se izteče danes. Že pred objavo ponudbe je Hisense s ponujeno ceno privabil lastnike skoraj 33 odstotkov delnic, pozneje pa med trajanjem ponudbe vsaj še enkrat toliko.

Delnice sta Hisensu med drugimi prodala Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke, ki je imela 11,8 odstotka delnic, ter japonski Panasonic, ki je imel okoli 10,7-odstotni delež in je v preteklosti veljal za glavnega kandidata za novega strateškega partnerja, a se je potem umaknil.

Kad, ki je bil pred vstopom Hisensa največji posamični delničar Gorenja, je bil ob prevzemni ponudbi pred dilemo, ali delež prodati, saj je Gorenje v strategiji upravljanja državnih naložb opredeljeno kot pomembna naložba, kar pomeni, da se Kad iz nje ne sme umakniti, razen če bi DZ spremenil strategijo. A po tistem, ko so na finančnem ministrstvu dejali, da je strategija političen dokument in da je odločitev v rokah Kadove uprave, se je Kad odločil sprejeti prevzemno ponudbo. Da tej odločitvi ne nasprotuje, je kasneje sklenila tudi vlada.

Kitajci so med drugim zagotovili, da bodo obdržali ime podjetja in vse blagovne znamke, ohranili delovna mesta ter sledili dolgoročnemu razvoju družbe, po načrtih naj bi Gorenje postalo center za raziskave in razvoj ter proizvodni center skupine Hisense v Evropi.

Ne spreglejte