Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2020,
13.48

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

2

Natisni članek

nafta gorivo

Ponedeljek, 9. 3. 2020, 13.48

4 leta, 1 mesec

Gorivo od jutri precej cenejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

2

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka | Foto Metka Prezelj

Foto: Metka Prezelj

Padanje cen nafte zaradi epidemije koronavirusa bo pocenilo pogonsko gorivo. Cene reguliranih pogonskih goriv, neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizla, na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest se bodo v torek znižale. Bencin bo cenejši za šest centov, dizel pa za malenkost manj.

Koronavirus
Novice V Sloveniji do zdaj 25 primerov okužbe s koronavirusom #video

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju treba na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest odšteti 1,205 evra. Cena dizelskega goriva se bo medtem znižala za 5,7 centa na 1,146 evra na liter, so izračunali pri Petrolu, piše STA.

Zaradi koronavirusa padajo cene nafte

Bencin bo tako najcenejši od sredine lanskega januarja, ko je bilo treba za en liter odšteti 1,194 evra. Cena dizelskega goriva pa ni bila tako nizko že od julija 2017; takrat je bila pri 1,144 evra za liter.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Epidemija novega koronavirusa v zadnjem času potiska cene nafte vse bolj navzdol. Vlagatelji se bojijo, da bo vodila v upočasnitev gospodarske rasti in s tem zmanjšanje povpraševanja po nafti po vsem svetu, po petkovem neuspelem dogovoru držav skupine Opec+ za dodatno zmanjšanje proizvodnje pa so cene v začetku tega tedna še dodatno strmoglavile in se gibljejo okoli najnižjih ravneh od začetka leta 2016, še navaja STA.

zdrava prehrana zdravje
Planet TV Zaščita pred koronavirusom in ostalimi v štirih korakih - holistični pristop #foto
Ne spreglejte