Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 8. 2018,
7.22

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

slaba banka DUTB

Sobota, 4. 8. 2018, 7.22

5 let, 8 mesecev

DUTB lani s 67 milijoni evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

DUTB. | Preteklo leto je bilo najuspešnejše v štiriletni zgodovini DUTB. | Foto STA

Preteklo leto je bilo najuspešnejše v štiriletni zgodovini DUTB.

Foto: STA

To je skoraj podvojilo kapital DUTB na 146,4 milijona evrov in dvignilo povprečno letno donosnost vloženega kapitala s popravki na 24,7 odstotka. Preteklo leto je bilo najuspešnejše v štiriletni zgodovini DUTB.

"Leto 2017 je bilo za Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) leto izjemnih dosežkov v vseh pogledih: dobro, transparentno in učinkovito poslovanje je prineslo rekordne finančne rezultate," je v letnem poročilu, objavljenem med vladnimi gradivi v obravnavi, zapisal glavni izvršni direktor Imre Balogh.

DUTB je lani s prodajo sredstev in upravljanimi odplačili dolga ustvarila 434,7 milijona evrov prilivov, kar predstavlja 21,5 odstotka prenosne vrednosti vseh sredstev, več kot dvakratnik zakonsko določenega cilja 10 odstotkov.

Medtem ko je večina prilivov še vedno prišla iz posojilnega portfelja, je skoraj 100 milijonov evrov prilivov prišlo iz nepremičninskega portfelja. "Tu izstopata predvsem veliki stanovanjski soseski Celovški dvori in Nokturno, ki sta bili lani skoraj v celoti prodani, poleg tega pa je bilo prodanih tudi veliko trgovinskih in poslovnih prostorov," so navedli.

Presežna likvidnost je DUTB omogočila, da je med letom izvedla več predčasnih poplačil dolga, na koncu leta pa je poplačala tudi zadnji dve preostali obveznici, izdani ob prenosu sredstev na DUTB. Del poplačila je moral biti refinanciran, pogoji pa so veliko ugodnejši od preteklih, kar nadalje znižuje načrtovane odhodke iz financiranja in omogoča DUTB večjo fleksibilnost v prihodnjem upravljanju dolga.

Uspešno prodali Cimos in končali znatna refinanciranja

Pri prestrukturiranju dolžnikov je DUTB uspešno končala prodajni proces Cimosa in nekatera znatna refinanciranja, kjer je DUTB prejela celotno bruto izpostavljenost, gre za primere skupine Vizija, Sava Turizem, Sava TMC, Ilana in druge. Število končanih primerov prestrukturiranja se je v tem letu podvojilo, skupaj s primeri v izhodnih postopkih jih je končanih ali blizu konca skoraj 40 odstotkov.

Konec leta 2017 je bilo individualno vrednotenih 672 primerov, 58 s prevladujočo strategijo prestrukturiranja in 614 primerov s prevladujočo strategijo unovčevanja zavarovanj. Število primerov se je v primerjavi s koncem leta 2016 zmanjšalo za osem odstotkov, vrednostno pa za 30 odstotkov.

To po navedbah DUTB kaže na trend hitrejše unovčitve večjih primerov, medtem ko številni primeri manjših vrednosti ostajajo v portfelju DUTB. Poštena vrednost predstavljenih primerov znaša 649,8 milijona evrov, kar predstavlja 16 odstotkov celotne bruto izpostavljenosti v skupnem znesku skoraj štiri milijarde evrov.

DUTB je v letu 2017 dodatno kupila terjatve do šestih obstoječih dolžnikov v vrednosti 3,8 milijona evrov (bruto vrednost 22,2 milijona evrov) in kratkoročno posojilno financirala pet družb v skupni vrednosti 4,7 milijona evrov.

Ne spreglejte