Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2016,
18.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DUTB

Sreda, 10. 2. 2016, 18.08

7 let, 2 meseca

Bo DUTB le uspelo zamenjati upravo Save?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Višje sodišče je konec januarja ugodilo pritožbi DUTB na sklep ljubljanskega okrožnega sodišča. To je novembra lani zavrglo predlog DUTB za prevzem vodenja poslov Save v prisilni poravnavi.

Sklep je višje sodišče razveljavilo in ga vrnilo v ponovni postopek okrožnemu sodišču, je razvidno iz objave na Ajpesu. Okrožno sodišče je namreč jesensko odločitev sprejelo po tem, ko so preostali Savini upniki, predlagatelji prisilne poravnave nad Savo, zahtevi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) nasprotovali in se ji niso pridružili. Gre za skupino, ki so jo ob začetku prisilne poravnave sestavljali Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, sklad York Global Finance Offshore, Pokojninska družba A in Skupna pokojninska družba.

DUTB se je na odločitev sodišča pritožila Sodišče je na podlagi tega presodilo, da upniki, predlagatelji prisilne poravnave, niso enotni glede zahteve za prenos pooblastila za vodenje poslov na upnike, in zato zahtevo DUTB brez vsebinskega obravnavanja zaradi pomanjkanja procesne legitimacije t. i. slabe banke, da predlog vloži samostojno, kot nedovoljenega zavrglo. DUTB se je na novembrsko odločitev okrožnega sodišča pritožila, kot argument pa navedla bistvene kršitve določb postopka in zmotno uporabo materialnega prava.

Višje sodišče: Stališče okrožnega sodišča je zmotno Višje sodišče ji je pritrdilo in presodilo, da je bilo stališče okrožnega sodišča, po katerem so za prenos pooblastila za opravljanje določenih poslov dolžnika aktivno legitimirani samo vsi upniki, predlagatelji prisilne poravnave skupaj, prav tako pa je prenos pooblastila za vodenje poslov dolžnika predviden za vse upnike skupno, zmotno. Višje sodišče je ob tem navedlo določila insolvenčnega zakona, po katerih lahko zahtevo, da jih sodišče pooblasti za vodenje poslov dolžnika, vložijo tudi upniki, ki so skupno imetniki finančnih terjatev, katerih vsota presega 20 odstotkov finančnih obveznosti.

Finančne terjatve DUTB presegajo 20 odstotkov vseh finančnih obveznosti Save, in ker je DUTB tako kot tudi skupina upnikov okoli Gorenjske banke predlagatelj prisilne poravnave družbe, ji njen procesni položaj po stališču višjih sodnikov dovoljuje tudi vložitev predloga za prenos pooblastila za vodenje poslov dolžnika. Višje sodišče je tako novembrski sklep razveljavilo, okrožno sodišče pa bo moralo v ponovljenem postopku predlog DUTB za prenos pooblastila za prevzem vodenja poslov Save vsebinsko obravnavati.

Ne spreglejte