SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Big mac pravi, da je evro podcenjen

4

termometer

 | Foto:
Slovenec je leta 2013 za sendvič big mac delal 47 minut, danes malo manj kot 27, kažejo zadnje ugotovitve tako imenovanega indeksa Big Mac.

Indeks Big Mac je uvedla revija The Economist leta 1986, da bi poljudno prikazal "prave" vrednosti valut in naredil teorijo o menjalnih tečajih bolj prebavljivo, kot pravijo v Economistu. Kljub temu je postal eden od globalnih standardov, ki je bil vključen že v več ekonomskih knjig in akademskih raziskav. Indeks temelji na paritetni kupni moči po državah po svetu.

McDonald'sov sendvič big mac je v začetku julija 2015 v ZDA stal 4,79 ameriškega dolarja (4,40 evra), na Kitajskem pa le 2,74 ameriškega dolarja (2,52 evra). "Surovi" indeks Big Mac tako pokaže, da je kitajski jen za 43 odstotkov podcenjen.

Evro podcenjen Glede na aktualni indeks imajo v primerjavi z ameriškim dolarjem najbolj precenjeno valuto v Švici (42,4 odstotka), na Norveškem (17,9 odstotka) in na Švedskem (sedem odstotkov), najbolj podcenjeno pa v Indiji (61,7), Ukrajini (67,7) in Venezueli (86 odstotkov).

Če pri izračunu upoštevamo še BDP na prebivalca v posamezni državi, kar "pravo" vrednost valute pokaže bolj realno, je iz indeksa razvidno, da so najbolj precenjeni brazilski real (35,1), filipinski peso (26,9) in turška lira (23,8), najbolj podcenjene valute pa imajo v Indoneziji (36 odstotkov), Hongkongu (41,5) in v Rusiji (41,5). Podcenjene valute so poleg evra (4,4 odstotka) med drugim tudi madžarski forint (2,3), kitajski juan (9,3), japonski jen (27,2) in indijska rupija (34,4).

Big mac povsod nima enakega statusa Kot opozarjajo ekonomisti, je treba ob tem indeksu upoštevati tudi, da ima big mac po različnih državah različen status. Po nekaterih so McDonald'sove restavracije uvrščene v višji rang, po drugih pa njihova ponudba pomeni nezdravo hitro hrano, zato se tudi cene relativno zelo razlikujejo.

Slovenci do big maca v 27 minutah Leta 2013 je finančno svetovalno podjetje ConvergExGroup izračunalo tudi, koliko časa moraš v posamezni državi delati, da kupiš en big mac. Takrat je v ZDA moral delavec z minimalno plačo delati 34 minut, na Novi Zelandiji in v Franciji 22 minut, v Avstraliji le 18 minut. Indijci so morali zanj delati kar okoli šest ur, Slovenci 47 minut (takrat je stal 2,69 evra, minimalna bruto plača pa je znašala 783,66 evra).

Teh raziskav letos še ni, po naših izračunih pa je treba v Sloveniji (minimalna bruto plača znaša 790,73 evra) za en big mac, ki danes stane okrogla dva evra, delati nekaj manj kot 27 minut, kar je skoraj pol manj kot pred dvema letoma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin