SiolNET. Posel danes Novice
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Abanka v polletju s četrtino višjim čistim dobičkom

0,01

termometer

Abanka
Foto: STA

Abanka je v prvem polletju letos po nerevidiranih podatkih ustvarila 40,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 24,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čiste obresti so upadle za 19,3 odstotka na 29,5 milijona evrov, čiste opravnine za 3,7 odstotka na 18,5 milijona evrov, je danes objavila banka.

Nižje čiste obresti so predvsem posledica nižjih obrestnih prihodkov, in sicer zaradi nižjih povprečnih realiziranih obrestnih mer kreditov strankam, ki niso banke, in naložb v dolžniške vrednostne papirje (zapadlost obveznice DUTB), so v poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisali v banki.

Povečanje je predvsem posledica dobičkov iz kreditov

Ostali čisti neobrestni prihodki banke so znašali 16,5 milijona evrov, potem ko so bili v enakem obdobju lani pri 5,9 milijona evrov.

Kot pojasnjujejo v banki, je povečanje predvsem posledica dobičkov iz kreditov iz naslova paketne prodaje nedonosnih terjatev marca letos, v prvem polletju lani pa je banka prodala del obveznic DUTB in ob tem ustvarila 1,7 milijona evrov dobička.

Neto ukinjene oslabitve in rezervacije Abanke so znašale 13,4 milijona evrov, potem ko so v lanskem prvem polletju 8,6 milijona evrov.

"Odprava oslabitev kreditov strankam, ki niso banke, merjenih po odplačni vrednosti, je v prvem polletju 2018 tako kot v prvem polletju 2017 predvsem posledica izboljšanja finančnega položaja družb, rednega in predčasnega odplačila kreditov ter prilivov iz naslova izterjave," so pojasnili.

Banka je imela v polletju 19,4 odstotka več čistega dobitka

Bilančna vsota Abanke je konec junija znašala 3,709 milijarde evrov in je bila za 1,4 odstotka višja kot konec leta 2017. Banka je imela konec junija 9,6-odstotni tržni delež.

Skupina Abanka je imela polletju 38,9 milijona evrov čistega dobička, kar je 19,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V skupini je poleg nadrejene družbe Abanka še odvisna družba Anepremičnine, ki ima v Črni gori odvisno družbo Anekretnine. Abanka je imela v lasti tudi lizinško družbo Aleasing, ki jo je julija lani prodala Banki Sparkasse; po izpolnitvi odložnih pogojev je bil posel zaključen konec marca letos.

Abanka je tretja največja banka v državi in je po sanaciji konec leta 2013 v 100-odstotni lasti države. Država mora skladno z zavezami Evropski komisiji v zameno za soglasje za državno pomoč banko prodati do konca julija 2019.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin