SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Portreti velikih (foto)

2

termometer

V videoteki DKino smo pripravili izbor filmskih biografij, ki vam bodo predstavile življenja nekaterih največjih in najbolj razvpitih zgodovinskih osebnosti s področja umetnosti, politike in znanosti.

Kaj imajo skupnega Abraham Lincoln, Truman Capote, Frida Kahlo, Malcolm X, Anna Frank, Mahatma Gandhi, Steve Jobs, Bob Dylan in Marilyn Monroe? Vsi našteti so pisali zgodovino in o vseh so posneli filme. Resnične zgodovinske osebnosti so navdihovale filmske ustvarjalce že v zgodnjih letih tega medija in jih navdihujejo še danes. Življenjske zgodbe in dosežki velikih državnikov, umetnikov in izumiteljev pa s pomočjo filmskih biografij dosežejo še več ljudi, kot bi jih sicer.

Filmskih biografij ne ljubijo samo gledalci, ljubi jih tudi Akademija. Letos je z oskarjema nagradila Matthewa McConaugheyja in Lupito Nyong'o, ki sta v dramah Klub zdravja Dallas in 12 let suženj upodabljala resnični osebnosti. Dve osebi, o katerih so v preteklem letu posneli filma – Philomena Lee in Richard Phillips –, pa sta se 86. podelitve zlatih kipcev tudi udeležili.

Seznam prejemnikov oskarjev, ki so se v svojih zahvalnih govorih zahvalili portretirancem, je dolg skoraj toliko kot seznam filmskih biografij. Nekatere med njimi si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji, še več oskarjevcev, nominirancev za oskarja in prejemnikov drugih nagrad pa boste našli v videoteki DKino na SiOL TV.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin