Sreda,
7. 11. 2018,
14.47

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

volitve 2018 občine gospodarska rast

Sreda, 7. 11. 2018, 14.47

5 let, 5 mesecev

Lokalne volitve spodbujajo gospodarsko rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Gospodarska rast | V letu lokalnih volitev BDP zraste za okoli pol odstotka. | Foto Getty Images

V letu lokalnih volitev BDP zraste za okoli pol odstotka.

Foto: Getty Images

Župani se želijo pred lokalnimi volitvami pred volivci pokazati v lepi luči, zato takrat občine običajno povečajo obseg investicij. To pa spodbuja gospodarsko rast, ugotavljajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Po teh ocenah volilno leto pripomore h gospodarski rasti na ravni Slovenije za okoli pol odstotka bruto domačega proizvoda.

V zadnjih 18 letih so občine za investicije, torej za investicijske odhodke in transferje, namenile sredstva v višini 39 odstotkov vseh svojih prihodkov. V letih, ko smo jeseni imeli zadnje štiri cikle lokalnih volitev, pa je bil ta delež v povprečju za 4,5 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja, je izračunal glavni ekonomist pri Analitiki GZS Bojan Ivanc.

Izrazito sta odstopala dva zadnja volilna cikla, ko so občine za investicije namenile 47 odstotkov vseh prihodkov (leta 2010) oziroma 45 odstotkov (leta 2014). Ob tem pa so občine v obeh omenjenih letih kot celota sklenile fiskalno leto z najvišjima primanjkljajema v zadnjih osmih letih.

"Vsaka občina se želi pred svojimi volivci prikazati z dobrimi rezultati svojega delovanja. Pri volilnem telesu so izdatki, ki se odrazijo v izgradnji fizične infrastrukture, bolj cenjeni kot preostali," je te podatke komentiral Ivanc.

Župani zanikajo, da investicije tempirajo pred volitvami

Gradbišče v Dravljah - Oder v izdelavi. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Župani sicer zanikajo, da bi investicije načrtovali ravno za obdobje pred lokalnimi volitvami. Župan Dola pri Ljubljani Janez Tekavc je na primer nedavno odprtje rolkarske steze in rekonstrukcijo ceste v Zaborštu v občinskem glasilu pospremil z besedami, da so zamude izvajalcev tako rekoč stalnica vsakega projekta, zato odprtja ni moglo biti prej. Slovesno odprtje rolkarske steze, za katero je občina pridobila tudi evropska sredstva, je bilo konec septembra, sicer pa Tekavc pravi, da se je s pogajanji in usklajevanji o projektu ukvarjal ves mandat.

Na GZS dodajajo, da je prav uspešnost pri črpanju evropskih sredstev na lokalni ravni tisti dejavnik, ki vpliva na povečan investicijski ciklus v primerjavi z leti, ko Slovenija teh sredstev še ni bila deležna. Tak primer je leto 2014, ko je uspešno črpanje evropskih sredstev na lokalni ravni pripomoglo k močnejšemu obdobju gospodarstva po dveh letih nižanja bruto domačega proizvoda (v letih 2012 in 2013).

Volitve dvignejo gospodarsko rast za okoli pol odstotka

Ivanc je ocenil, da volilno leto pripomore h gospodarski rasti na ravni Slovenije okoli pol odstotka bruto domačega proizvoda, in sicer predvsem s povečanimi investicijami v lokalno infrastrukturo, kot so ceste, komunalni projekti, poslovne cone in drugi občinski objekti. Posledično se poveča poraba materiala, asfalta na primer v volilnih letih porabijo za tretjino več kot v običajnih letih.