Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
6.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Edward Snowden razkritje Hongkong

Sreda, 12. 6. 2013, 6.40

8 let

"Žvižgač" Snowden obljublja nova razkritja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Edward Snowden, ki je poskrbel za odmevno razkritje ameriškega vladnega programa nadzora nad telefonskimi pogovori in internetom, napoveduje nova razkritja o tarčah nadzora.

Nekdanji uslužbenec Cie in pogodbenik Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden se je razgovoril v intervjuju za časnik South China Morning Post, ki bo objavljen v prihodnjih dneh, objavili pa so napovedno vest. "Nisem ne izdajalec, ne heroj. Sem Američan," je poudaril Snowden.

Sicer pa je Snowden, ki se je zatekel v Hongkong, obljubil razkritje novih informacij, ki naj bi se nanašale na tarče nadzora. V intervjuju se je razgovoril tudi o strahu za svojo družino in svojih načrtih.

"Nisem tu, da bi se skrival pred pravico, tu sem, da razkrijem zločine" "Ljudje, ki mislijo, da sem z izbiro Hongkonga kot lokacije storil napako, ne razumejo mojih namenov. Nisem tu, da bi se skrival pred pravico; tu sem, da razkrijem zločine," je poudaril. "Moj namen je zaprositi sodišča in ljudi v Hongkongu, da odločijo o moji usodi. Nimam nikakršnega razloga, da bi dvomil v vaš sistem," je še dejal.

Snowden je 20. maja s Havajev pobegnil v Hongkong. Časnikoma Guardian in Washington Post je razkril podatke o spornih ameriških programih nadzora, dovolil pa jima je tudi razkritje identitete, čeprav se je zavedal vseh posledic.

Kaj ga najverjetneje čaka, nakazuje primer vojaka Bradleyja Manninga, ki je predal na tisoče zaupnih dokumentov spletni strani WikiLeaks. Mannignu zaradi obtožbe, da je pomagal sovražniku, grozi dosmrtni zapor. FBI trenutno proti njemu pripravlja obtožnico, po svetu pa se stopnjuje neodobravanje ameriškega "boja proti terorizmu".

Ameriški kongresniki bi sodno preganjali tudi novinarje A Snowden očitno ne bo edini, ki bo za razkritje kršenja ustave kazensko odgovarjal, saj ameriški kongresniki želijo, da so sodno preganjani tudi novinarji, ki so objavili dokumente, ki jih je posredoval Snowden. Po drugi strani pa so nekateri ameriški državljani proti zveznim uradnikom že vložili civilne tožbe, saj je tovrstno prisluškovanje in nadzorovanje spletne komunikacije protiustavno.

Nek par iz Filadelfije na primer zahteva tri milijarde dolarjev odškodnine, saj verjame, da je bil pod drobnogledom oblasti zaradi svojega kritičnega odnosa do ameriške vojske. Snowden so v ponedeljek tudi uradno odpustili iz podjetja Booz Allen Hamilton, pogodbenega sodelavca ameriške varnostne agencije, zaradi kršenja pravil in kodeksa podjetja.

Heroj mednarodne skupnosti Ameriški mediji so medtem odkrili blog Snowdenovega dekleta, ki je bil vmes že umaknjen s spleta, tako njo kot Snowdenove sorodnike, sodelavce in prijatelje pa zdaj čaka FBI-jevo zasliševanje.

Snowden je medtem postal heroj mednarodne skupnosti, pa tudi seks simbol, o čemer pričajo številna sporočila na Twitterju ter tudi blog, ki je namenjen njegovi "piflarski privlačnosti".

Ne spreglejte