Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2008,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 7. 2008, 16.33

8 let

ZDA: Protiteroristični seznam ima več kot milijon imen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški seznam teroristov in terorističnih osumljencev se je bistveno povečal. Na njem je namreč že več kot milijon imen, je sporočila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU).

Pristojni center za boj proti terorizmu v okviru ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) je imel aprila 2007 v svoji bazi podatkov več kot 700.000 imen, ta seznam pa se je mesečno povečeval z več kot 20.000 zadetki, navaja ACLU, ki se sklicuje na generalnega inšpektorja ministrstva za pravosodje.

Ime se s seznama lahko izbriše samo z zakonom Med imeni, ki so na seznamu, so tudi že preminuli posamezniki, kot je na primer nekdanji iraški diktator Sadam Husein. Na seznamu je bil tudi Nobelov nagrajenec za mir, nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela, dokler ameriški senat konec junija ni sprejel ustreznega zakona, s katerim ga je odstranil s seznama. To je namreč edini način, da se neko ime izbriše s seznama.

Omenjeni seznam na odličen način simbolizira, kaj je narobe s pristopom sedanje administracije do terorizma: je nepravičen, nemogoče ga je nadzorovati, vodi se na neprimeren način, gre za izgubo energije in predstavlja resnično oviro številnim potnikom, je ocenil direktor programa ACLU za vprašanja tehnologije in svobode Barry Steinhardt.

Po ocenah ameriške uprave za varnost v prometu je na seznamu manj kot 450.000 ljudi Ameriška uprava za varnost v prometu (TSA) je že zanikala, da seznam vsebuje več kot milijon imen. Po njenih ocenah je na seznamu manj kot 450.000 ljudi.

Za ameriško vlado je seznam eden najučinkovitejših načinov boja proti terorizmu. Oblikovali so ga po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 in naj bi dopolnil obstoječe sezname.

Probleme zaradi podobnosti imen je imelo več kot 30.000 letalskih potnikov Toda zaradi seznama so imeli težave mnogi, katerih imena so bila podobna osumljencem. Tako je več kot 30.000 letalskih potnikov pozvalo ameriško ministrstvo za domovinsko varnost, naj odstranijo njihova imena s seznama.

Nevšečnosti se dogajajo tudi nekdanjemu pomočniku ameriškega državnega tožilca Eden teh je nekdanji pomočnik ameriškega državnega tožilca Jim Robinson. Opozoril je, da je njegovo ime enako imenu nekoga, ki so ga uvrstili na seznam v začetku leta 2005, zaradi česar ima težave, ko potuje z letali, čeprav mu je vlada lani obnovila posebno varnostno dovoljenje.

Ne spreglejte