Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2011,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Indija eksplozija

Sreda, 13. 7. 2011, 16.48

8 let

Vse več žrtev napadov v Mumbaiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Indijsko finančno prestolnico Mumbai so stresle tri, skoraj sočasne eksplozije, v katerih je po podatkih notranjega ministrstva umrlo najmanj 21 ljudi, 141 je bilo ranjenih.

Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še večje, eksplozije pa so označile kot usklajen teroristični napad. Ena od eksplozij je odjeknila v živahni soseski Dadar v središču mesta, drugi dve pa na jugu mesta, na znani tržnici z nakitom Zaveri in v poslovni četrti Opera House, ki so nekaj kilometrov oddaljene med sabo. V mestu so razglasili alarm Eksplozije so odjeknile z nekajminutnimi presledki med 18.54 in 19.05 po krajevnem času, ko so bile vse četrti polne ljudi, ki so se vračali z dela. Po poročanju televizije so v Mumbaiju in prestolnici New Delhi razglasili alarm. Šlo naj bi za teroristični napad Zaradi sočasnosti eksplozij jih je indijsko notranje ministrstvo označilo kot "usklajen napad teroristov", v katerem so napadalci uporabili improvizirane eksplozivne naprave.

Glavni minister zvezne države Maharashtra Prithviraj Chavan je napad označil kot še en napad na srce Indije ter namignil na možnost vpletenosti sil iz tujine, ko je dejal, da gre za "izziv suverenosti Indije". Indijski premier Manmohan Singh je obsodil napade in pozval k miru.

Solidarnost sta izkazala tudi Obama in Clintonova Med prvimi je napade obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je Indiji obljubil pomoč pri iskanju odgovornih. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je poudaril, da je sedaj čas, ko je treba pokazati solidarnost z Indijo in njenemu boju proti terorizmu in da ne bo odpovedala svojega obiska v Indiji. Obisk naj bi začela v torek, obiskala pa bo New Delhi in Madras (Chennai).

Kriva naj bi bila islamistična skupina Laškar-e-Taiba Odgovornost za napad ni prevzela še nobena skupina. Indijske oblasti so odgovornost že pripisale islamistični skupini s sedežem v Pakistanu, Laškar-e-Taiba, ki se bori proti indijski vladi v sporni pokrajini Kašmir.

V napadu leta 2008 je umrlo 166 ljudi Isto skupino je New Delhi obtožil odgovornosti za teroristični napad v Mumbaiju pred tremi leti, novembra 2008, v katerem je bilo ubitih 166 ljudi. Takrat je deset skrajnežev 60 ur izvajalo usklajene napade na kakih deset ciljev v mestu, priljubljenih med tujci, med drugim na prestižni hotel Taj Mahal, judovski center in železniško postajo. Zajeli so tudi talce. Tokratni napad je bil prvi večji napad po tem terorističnem napadu, zgodil pa se je prav na rojstni dan Mohameda Ajmala Amirja Kasaba, edinega preživelega napada leta 2008.

Ne spreglejte