Sreda,
28. 8. 2024,
20.23

Osveženo pred

4 ure, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Slovenska vojska Ministrstvo za obrambo iris-t

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 20.23

4 ure, 6 minut

Vlada potrdila dogovor glede nabave nemškega protizračnega sistema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
iris-t slm | Slovenija protizračne obrambe zaenkrat nima, bi jo pa dobila z nakupom sistema zračne obrambe srednjega dosega iris-t v višini skoraj 147 milijonov evrov brez DDV. | Foto STA

Slovenija protizračne obrambe zaenkrat nima, bi jo pa dobila z nakupom sistema zračne obrambe srednjega dosega iris-t v višini skoraj 147 milijonov evrov brez DDV.

Foto: STA

Vlada je danes potrdila programski dogovor med ministrstvoma za obrambo Slovenije in Nemčije v zvezi s sodelovanjem pri nabavi protizračnega sistema iris-t slm. Gre za dogovor o nakupu sistema zračne obrambe srednjega dosega v okviru pobude za zaščito evropskega neba.

Slovenija protizračne obrambe zaenkrat nima, bi jo pa dobila z nakupom sistema zračne obrambe srednjega dosega iris-t v višini skoraj 147 milijonov evrov brez DDV. Sistem bo Slovenija kupila od nemške družbe Diehl Defence, ki že ima sklenjeno pogodbo z nemško stranjo.

Programski dogovor med obema ministrstvoma je bil sicer sklenjen v skladu z lanskoletnim memorandumom o soglasju o skupnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru pobude za zaščito evropskega neba. Slovenija je že oktobra 2022 ob koncu srečanja ministrov zveze Nata skupaj s še 14 državami podpisala pismo o nameri za vključitev v to pobudo, v kateri sedaj sodeluje 19 evropskih držav.