Aleksander Kolednik

Torek,
4. 3. 2014,
11.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Velika Britanija Rusija Ukrajina

Natisni članek

Torek, 4. 3. 2014, 11.46

8 let, 3 mesece

Velika Britanija se noče odpovedati bogatim Rusom

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Velika Britanija za zdaj ne bi podprla trgovinskih sankcij ali zaprla londonskega finančnega središča ruskim državljanom.

V Londonu so fotografirali vladni dokument, ki ga je eden od višjih uradnikov nesel na sestanek na Downing Streetu, poroča britanski BBC.

V njem je med drugim zapisano, da VB za zdaj ne bi podprla trgovinskih sankcij ali zaprla londonskega finančnega središča ruskim državljanom. Po drugi strani pa je v dokumentu zabeleženo, da britanska vlada skupaj z drugimi državami Evropske unije razmišlja o omejitvi uporabe kreditnih kartic in prepovedi potovanj za ključne ruske osebnosti.

V dokumentu je še zapisano, da naj ministri v okviru Nata nasprotujejo razpravi o morebitnih vojaških pripravah in da naj podprejo možnost, da bi EU v primeru ruske prekinitve dobave Ukrajini zagotovila nadomestne vire zemeljskega plina in nafte.

Za zdaj britanska vlada Rusiji še ni izrekla konkretnih groženj z ukrepi. Na Downing Streetu poudarjajo predvsem potrebo po ohranjanju možnosti za ohranitev krize. Britanski premier David Cameron je tako med drugim dejal, da se bo morala Rusija soočiti z diplomatskimi, gospodarskimi in drugimi pritiski, s katerimi jim bodo poslali jasno sporočilo glede njihovih akcij v Ukrajini.

Iz fotografiranega dokumenta je jasno razvidno, zakaj je premier uporabil takšne besede. Zapisano je namreč, da morajo biti javne izjave za zdaj splošne, konkretne grožnje pa izražene le pogojno in v okviru zasebne komunikacije.