Ponedeljek,
18. 2. 2013,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bolgarija elektrika protest

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 8.43

8 let

Več deset tisoč Bolgarov protestiralo proti visokim računom za elektriko (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V več kot 20 bolgarskih mestih so se jezni Bolgari podali na ulice, kjer so protestirali proti visokim računom za elektriko, s tem pa dodatno pritisnili na vlado po tednu dni trajajočih protestih.

Več deset tisoč Bolgarov, ki so protestirali v različnih mestih, je vzklikalo: "Tako bo vsak dan, dokler ne bomo zmagali." Protestniki so blokirali mestna središča, zahtevali odstop vlade in ponovno nacionalizacijo mreže distributerjev električne energije, piše dnevnik.hr.

Cena elektrike v Bolgariji, ki velja za eno najrevnejših držav v Evropski uniji, je še posebej občutljiva politična tema, saj državljani velik del dohodka porabijo ravno za to, še posebej v mrzlih zimskih mesecih.

V znak protesta zažigali račune za elektriko Protestniki so poleg vzklikanja tudi metali jajca, steklenice in sadje, hkrati pa so zažigali račune za elektriko in v petih mestih celo napadli sedež distributerjev elektrike. Več kot dva tisoč ljudi je blokiralo glavno cesto proti Grčiji v mestu Dupnice, ki se nahaja na jugu države. Eden največjih protestov pa je bil v Vrani, kjer se je zbralo prek deset tisoč ljudi, na zgradbi distributerja elektrike pa je bila državna zastava v podporo protestom spuščena na polovico droga.

V Sofiji so protestniki blokirali promet čez znameniti Orlov most in na nekaterih drugih glavnih ulicah. "Tega ne moremo več prenašati," je po poročanju hrvaške spletne strani povedala ena izmed protestnic. "Moja pokojnina znaša 80 evrov, račun za elektriko pa 90 evrov. Kaj naj storim?" se je spraševala.

V Sofiji so se protestniki spopadli s policijo Lokalni mediji so še poročali, da so se protestniki, med njimi so bile tudi ženske in otroci, spopadli s policijo, ki so varovali sedež češkega podjetja CEZ, ki sicer dobavlja električno energijo za Sofijo in severozahodno Bolgarijo.

Bolgarski trg električne energije je razdeljen na tri regije, ki jih nadzirajo češki podjetji CEZ in Energo-Pro ter avstrijsko podjetje EVN. Uradno se je cena elektrike v povprečju zvišala za 14 odstotkov, vendar državljani trdijo, da so njihovi računi dva- do trikrat višji kot pred zvišanjem cene elektrike.

Ni možnosti za ponovno nacionalizacijo distributerjev Bolgarska vlada je sicer obljubila, da bo obravnavala vprašanje zvišanja cen elektrike, vendar pa je bolgarski minister za finance Simeon Djankov že pretekli teden zavrnil vsakršno možnost ponovne nacionalizacije distributerjev električne energije.