Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2011,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasilje

Petek, 5. 8. 2011, 13.18

8 let

V sirski Hami ubitih več sto ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sile režima sirskega predsednika Bašarja al Asada že peti dan oblegajo Hamo. Po besedah očividcev gre za izjemno nasilno operacijo, saj vojaki ljudi na ulicah "pobijajo kot ovce".

Natančnih podatkov o številu žrtev ni, po besedah lokalnih prebivalcev in aktivistov pa so oblasti od nedelje ubile med sto in 250 oseb.

Podatke težko preveriti Po podatkih Lokalnih koordinacijskih odborov, ki beležijo število žrtev, je pod streli režimskih sil samo v sredo umrlo 30 oseb, še 50 pa jih je bilo ranjenih. A zaradi prepovedi vstopa tujih novinarjev v državo je tovrstne podatke težko preveriti.

Vojska preprečuje dostavo pošiljk pomoči Vsekakor položaj prebivalcev Hame ni lahek, razmere pa dodatno otežuje pomanjkanje hrane in zdravil, ki je vse hujše, saj vojska preprečuje dostavo vsakršnih pošiljk pomoči v mesto. Od četrtka so prebivalci tudi brez elektrike in telekomunikacijskih povezav.

Po besedah očividcev je obleganje Hame, v kateri živi približno 800.000 prebivalcev, med najbolj krutimi obračuni režima Bašarja al Asada s protestniki doslej. Ofenziva se je začela v nedeljo, ko so Asadove varnostne sile, ki so jim hrbet varovali tanki in ostrostrelci, vdrle v mesto.

Mrtve pokopavajo kar na domačih vrtovih V sredo so tanki zavzeli glavni mestni trg, varnostne sile pa odtlej po besedah lokalnih prebivalcev brez razloga streljajo naključne osebe na ulicah Hame. Prebivalci mrtve pokopavajo kar na domačih vrtovih in ob robu cest, saj ne želijo tvegati poti do pokopališča.

Vsakodnevno hude kršitve človekovih pravic Sirski aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da bo obsežna operacija režimskih sil terjala zelo veliko žrtev in da se v Hami vsakodnevno dogajajo hude kršitve človekovih pravic.

Po podatkih sirskega Observatorija za človekove pravice je Hamo v zadnjih dveh dneh zapustilo približno tisoč družin, ki iščejo zatočišče v okoliških vaseh.

Protirežimskih protestnikov ne zatirajo le v Hami Asadove sile pa protirežimskih protestnikov ne zatirajo le v Hami. V noči na četrtek so varnostne sile po besedah aktivistov v različnih krajih po državi ubile najmanj sedem protestnikov, ki so se na protirežimske demonstracije odpravili po večerni molitvi. Med žrtvami je tudi 11-letni deček, ki je padel pod streli varnostnih sil v Talbisehu.

Ne spreglejte