Torek,
10. 4. 2012,
6.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
vojska

Natisni članek

Torek, 10. 4. 2012, 6.58

8 let, 3 mesece

V Siriji kljub mirovnemu načrtu divja nasilje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kljub temu, da je danes potekel rok, do katerega bi morale sirske sile v skladu z načrtom odposlanca Kofija Annana končati umik z gosto naseljenih območij, orožje v Siriji ni utihnilo.

Damask je sicer sporočil, da je vojsko z nekaterih območij umaknil, kar pa se po navedbah opozicije ni zgodilo. Režim je nadaljeval napade in terjal nove žrtve. Danes je potekel rok, do katerega naj bi sirska vojska končala umik z gosto naseljenih območij, kar je eden od pogojev za začetek izvajanja mirovnega načrta, ki ga je pripravil posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan. Drugi pogoj, ki naj bi bil izpolnjen do četrtka, je splošna in popolna prekinitev ognja.

Režim nadaljuje krvavi pohod Kot kaže, pa sirska vojska kljub izjavam režima Bašarja al Asada v minulih dneh, da sprejema Annanov načrt, tudi danes ni ustavila krvavega pohoda. Režim je sicer že v nedeljo nakazal, da stvari ne bodo tekle gladko, saj je sporočil, da želi pred popolnim umikom vojske pisna zagotovila opozicijskih skupin, da bodo položile orožje. Ta pogoj je danes Sirski nacionalni svet, v katerem so zbrane sirske opozicije skupine, zavrnil kot nesprejemljiv.

Sirski zunanji minister Valid Mualem je po srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v Moskvi dejal, da je sirska vlada začela umikati svoje vojaške sile iz nekaterih sirskih mest. Rusko zunanje ministrstvo je zatem sporočilo, da jih je vodja sirske diplomacije obvestil, da se je umaknil del sil, ki so bile nameščene v uporniškem mestu Homs.

Lavrov: Sirska vlada bi lahko bila aktivnejša in odločnejša Sam Mualem je sicer dejal, da so vojaške enote že umaknili iz različnih sirskih provinc. Kot je dodal, bi morala prekinitev ognja potekati istočasno z namestitvijo mednarodne opazovalne misije. Lavrov pa je pozval sirsko vojaško in politično opozicijo ter države, ki "imajo vpliv nanjo", naj izkoristijo svojo moč za uveljavitev prekinitve ognja.

Obenem je Lavrov dejal, da bi sirska vlada "lahko bila aktivnejša in odločnejša" pri izvedbi mirovnega načrta. Izrazil je tudi pripravljenost Rusije, da v Sirijo pošlje svoje opazovalce, ki naj bi pomagali misiji ZN na terenu.

Sirski nacionalni svet je medtem iz Ženeve sporočil, da je od 6. ure po lokalnem času v Siriji (5. ure po srednjeevropskem), ko je potekel rok iz Annanovega načrta, zabeležil številna represivna dejanja režima.

Tudi po trditvah sirskih opozicijskih aktivistov so režimske sile danes napadale trdnjave opozicije po vsej državi, pri čemer naj bi bilo ubitih najmanj 45 ljudi. Večina žrtev naj bi padla v osrednji pokrajini Homs. Sicer pa naj bi vladne sile v zadnjih osmih dneh ubile 1000 ljudi, od tega samo v ponedeljek 160.

Annan je medtem med obiskom v Turčiji povedal, da se je sirska vojska umaknila z nekaterih območij in se namestila na drugih, kjer še ni izvajala napadov. Nekdanji generalni sekretar ZN je sicer poudaril, da se mora prelivanje krvi v Siriji brezpogojno končati.

"Načrt ni propadel" Je pa tudi vztrajal, da načrt ni propadel, saj da ima Sirija za ustavitev nasilja čas do 12. aprila. "Še vedno imamo čas od sedaj do 12. aprila, da se nasilja konča," je dejal Annan na novinarski konferenci med obiskom v turški provinci Hatay blizu meje s Sirijo. "Vse pozivam, predvsem pa vlado", naj končajo spopade, je dejal Annan in dodal, da bo o razmerah v Siriji še danes razpravljal Varnostni svet ZN.

Svobodna sirska vojska, ki jo sestavljajo dezerterji, pa je danes sporočila, da bo obnovila napade na al Asadu zveste sile, če te ne bodo ustavile bombardiranja in se umaknile iz mest. Kot je povedal predstavnik Svobodne sirske vojske v Bejrutu, je ta sicer zavezana Annnanovemu časovnemu načrtu, tako da do izteka 48 ur, to je do četrtka, ne bo napadala sirskih sil in bo ostala v obrambni drži.

Anan obiskal taborišče za begunce v Turčiji Annan je sicer danes v Turčiji obiskal eno izmed taborišč za sirske begunce v Turčiji. Tu ga je pozdravilo več sto ljudi, ki so hkrati izražali nasprotovanje režimu v Damasku. Annan si je pred obiskom taborišča v provinci Hatay območje ogledal tudi iz helikopterja.

Na obisk begunskega taborišča v Turčiji je Annan prišel po številnih pozivih predstavnikov turških oblasti, naj mednarodna skupnost pomaga državi pri soočanju z množičnim valom sirskih beguncev, ki naj bi jih bilo že okoli 25.000. Med njegovim obiskom so na območju uvedli ostre varnostne ukrepe, potem ko so sirske vladne sile v ponedeljek streljale na begunsko taborišče na turški strani meje.

Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) so taborišča v sirskih sosedah, kamor se že mesece zateka sirsko prebivalstvo, prepolna. Po nekaterih ocenah naj bi Sirijo zaradi tamkajšnjega nasilja zapustilo že več kot 50.000 Sircev, med katerimi se je večina zatekla v Turčijo. Sirski begunci bežijo tudi v Jordanijo, Libanon in Irak.