Četrtek,
30. 7. 2015,
13.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ukrajina Rusija

Natisni članek

Četrtek, 30. 7. 2015, 13.02

8 let, 3 mesece

V Rusiji začeli soditi ukrajinski pilotki Savčenkovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V kraju Doneck na jugu Rusije se je danes začelo sojenje ukrajinski pilotki Nadji Savčenko. 34-letnici Rusija očita smrt dveh ruskih novinarjev na vzhodu Ukrajine. Grozi ji do 25 let zapora.

Odvetniki Savčenkove, ki je v ruskem priporu že več kot leto dni, so izbiro Donecka kot kraja sodnega procesa pospremili z besedami, da gre za najhujšega od vseh mogočih scenarijev. Ta majhen in odročen kraj z okoli 50 tisoč prebivalci naj bi namreč ruski organi izbrali zato, da bi sojenje čim bolj umaknili očem javnosti.

Doneck sam tudi nima svoje ječe, tako da morajo Savčenkovo, ki so jo pred dnevi prepeljali iz pripora v Moskvi, na sodišče voziti iz približno dve uri oddaljenega mesta Novočerkask.

Pred sodiščem veliko policistov Sojenje se je danes začelo z uvodnim zaslišanjem za zaprtimi vrati. Sodišče varuje veliko policistov, tam so med drugim tudi uslužbenci več zahodnih veleposlaništev in delegacije EU, a v sodno dvorano jih niso spustili.

Rusko tožilstvo je Savčenkovo obtožilo sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila junija lani ubita dva ruska novinarja. Krivdo sama zanika. Savčenkova je sicer pripadnica ukrajinske vojske, a med napadom je bila na dopustu in v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka.

Nejasne okoliščine aretacije Savčenkove Okoliščine njene aretacije ostajajo nejasne. Ruska stran namreč trdi, da je prišla v državo prostovoljno in nezakonito, preoblečena v begunko, sama pa vztraja, da so jo na vzhodu Ukrajine ugrabili pripadniki proruskih sil in jo na silo prepeljali čez mejo.

Njen primer je bil deležen velike pozornosti tudi v tujini, vključno s Slovenijo, od koder so se vrstili pozivi k njeni izpustitvi. V priporu je Savčenkova več kot 80 dni gladovno stavkala, a je morala stavko marca zaradi hudih težav z zdravjem prekiniti.

Savčenkova v Ukrajini velja za simbol upora proti proruskim skrajnežem. Lani oktobra so jo v odsotnosti izvolili za poslanko v ukrajinskem parlamentu, postala je tudi članica ukrajinske delegacije pri Parlamentarni skupščini Sveta Evrope in prejela najvišje državno odlikovanje junakinja Ukrajine.