Sobota,
17. 8. 2024,
14.21

Osveženo pred

8 ur, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Vojna v Izraelu nalezljive bolezni Gaza

Natisni članek

Sobota, 17. 8. 2024, 14.21

8 ur, 57 minut

Izrael izvedel nove smrtonosne napade v Gazi in Libanonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Gaza | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelska vojska je danes v več ločenih napadih v Gazi in Libanonu ubila najmanj 34 ljudi, vključno s 15 člani iste družine, poročajo tuje tiskovne agencije. Hkrati so okupacijske sile v Gazi odredile nove evakuacije civilistov. Medtem je visoki uradnik palestinskega odporniškega gibanja Hamas optimizem ameriškega predsednika Joa Bidna o skorajšnjem premirju v Gazi označil za iluzijo.

Izraelska vojska je ponoči s tremi raketami zadela stavbo v osrednji Gazi in pri tem ubila 15 članov iste družine, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila civilna zaščita v razdejani palestinski enklavi. Med žrtvami je bilo devet otrok, številni ljudje so še ranjeni.

V napadih v drugih predelih Gaze je bilo ubitih še najmanj osem ljudi, piše palestinska tiskovna agencija Wafa, katarska televizija Al Jazeera pa poroča še o ubitem šestletniku na območju Han Junisa.

Evakuacije na "varna območja", ki jih nato napadejo

Ob nenehnih grozodejstvih okupacijske sile v Gazi prebivalcem odrejajo vedno nove evakuacije. Od prvih evakuacij oktobra lani se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov na t. i. varna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Kot navaja agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem UNRWA, Izrael trenutno samo 11 odstotkov ozemlja Gaze opredeljuje za varna območja. Gaza je že pred trenutno vojno veljala za eno najgosteje poseljenih območij na svetu.

V Gazi zabeležili prvi primer otroške paralize po 25 letih

V Gazi so medtem prvič po 25 letih zabeležili primer otroške paralize, je v petek sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Zbolel je necepljeni desetmesečni dojenček. Združeni narodi so le nekaj ur pred potrditvijo prvega primera okužbe zaprosili za sedemdnevno prekinitev spopadov, da bi cepili več kot 640 tisoč otrok v razdejani enklavi.

Gaza | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hamasov uradnik Bidnov optimizem glede premirja označil za iluzijo

Visoki uradnik palestinskega odporniškega gibanja Hamas Sami Abu Zuhri je danes poudaril, da je optimizem glede skorajšnjega dogovora o premirju med Hamasom in Izraelom, ki ga je po mirovnih pogajanjih v Dohi izrazil ameriški predsednik Joe Biden, iluzija.

"Reči, da se bližamo dogovoru o premirju, je iluzija. Nismo priča nikakršnim pogajanjem v pravem pomenu besede, temveč smo podvrženi ameriškemu diktatu," je v izjavi za javnost dejal Zuhri.

Pogajanja v katarski prestolnici so se zaključila v petek. Ameriška vlada pa je po pogajanjih sporočila, da je optimistična glede možnosti za prekinitev ognja, obenem pa je pozvala k pripravljenosti na kompromis. "Verjamemo, da lahko dosežemo cilj," je za televizijo CNN povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Ameriški predsednik Joe Biden pa je v odzivu dejal, da nikoli niso bili bližje premirju.

Na pogajanjih v Dohi so sodelovali vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa niso neposredno sodelovali. Kot je pred pogovori sporočilo gibanje, sami namreč ostajajo zavezani načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na Bidnovih predlogih. Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejane enklave.

Izraelski napadi v Libanonu

Izraelski vojaški piloti so bili sicer davi aktivni tudi nad južnim Libanonom, kjer so v napadu na eno izmed tamkajšnjih vasi ubili najmanj deset ljudi, vključno z dvema otrokoma, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Žrtve so bili državljani Sirije.

Izraelske sile trdijo, da so napadle skladišče orožja šiitskega gibanja Hezbolah, s katerim se zadnjih deset mesecev tako rekoč vsakodnevno obstreljujejo.

Hezbolah je tudi tokrat odgovoril na nov napad in nad sever Izraela sprožil 55 raket, ki so zanetile številne požare, poročajo izraelski mediji.