SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V EU prepovedane tudi 60-vatne navadne žarnice

4

termometer

V Evropski uniji je s septembrom prepovedana prodaja navadnih žarnic z močjo 60 vatov ali več, s čimer se nadaljuje proces postopnega opuščanja navadnih žarnic ali žarnic z žarilno nitko.

S tem procesom, ki se je začel septembra 2009, je bila tedaj prepovedana prodaja navadnih žarnic z močjo 100 vatov, lani pa še prodaja žarnic z močjo 75 vatov ali več. Žarnice naj bi zamenjali z učinkovitejšimi Gospodinjstva v EU naj bi navadne žarnice, ki so v rabi že 130 let, zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED žarnice. Te so dražje, vendar pa trajajo dlje in porabijo manj energije od navadnih. Za 80 odstotkov manjša poraba energije Varčne žarnice bodo po navedbah Evropskega združenja potrošniških organizacij BEUC porabile do 80 odstotkov manj energije od navadnih.

Manjši izpust ogljikovega dioksida Po podatkih društva za sonaraven razvoj Focus bo prepoved uporabe žarnic z žarilno nitko po pričakovanjih zmanjšala tudi izpuste ogljikovega dioksida, in sicer za 16 milijonov ton letno do leta 2012, kar je letna količina izpustov, ki jo povzroči pet milijonov osebnih avtomobilov.

Opustili bomo tudi ostale žarnice te vrste Odločitev o opustitvi žarnic z žarilno nitko je EU sprejela leta 2009. Skladno z njo predvideva, da bodo prihodnje leto prepovedane še vse navadne žarnice nad močjo 25 vatov. Do leta 2016 naj bi v uniji prepovedali tudi halogenske žarnice razreda C.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin