Petek,
24. 7. 2020,
13.14

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,22

Natisni članek

Francija COVID-19 Belgija

Petek, 24. 7. 2020, 13.14

3 leta, 9 mesecev

Več kot sto okužb povezanih z nočnim klubom v Pragi: pili so iz iste slamice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,22
zabava | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Češke oblasti so danes sporočile, da so za zdaj 109 okužb z novim koronavirusom povezale z zabavo v enem od nočnih klubov v Pragi. Bojijo se, da bo število primerov še naraslo. Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) medtem skrbi naraščanje števila okuženih z novim koronavirusom v delih Evrope.

Okuženi v Pragi so predvsem mladi, ki imajo veliko stikov z drugimi ljudmi, je pojasnila vodja pristojnega oddelka za zdravje Zdenka Jagrova. Oblasti so posvarile ljudi, naj ne pijejo iz istih kozarcev ali prek istih slamic, potem ko se je izkazalo, da se je okužba vsaj delno širila zaradi pitja iz iste slamice, piše STA.

Na Češkem so sicer že tretji dan zapored potrdili več kot 200 okužb z novim koronavirusom. Minister za zdravje Adam Vojtech pa je danes menil, da to ni dober razvoj epidemiološke slike. Od sobote morajo zaščitne maske tako nositi vsi, ki se udeležujejo koncertov, tekem in drugih dogodkov v zaprtih prostorih z več kot sto udeleženci. Od ponedeljka pa bodo omejili dogodke v zaprtih prostorih na največ 500 ljudi, je po poročanju STA še dodal Vojtech.

V Belgiji za boleznijo covid-19 umrla triletnica

V Belgiji je za covid-19 umrla triletna deklica, ki je najmlajša znana smrtna žrtev te bolezni v državi, so danes sporočile belgijske oblasti. Deklica je bila sicer že pred tem hudo bolna. Tiskovni predstavnik delovne skupine za covid-19 Boudewijn Catry je povedal, da v Belgiji za to boleznijo vsak dan umrejo trije ljudje. V zadnjem obdobju je bolezen zahtevala tudi življenje 18-letnice, piše STA.

Catry je ob tem posvaril, da so pretekli teden 85 odstotkov vseh okužb potrdili pri ljudeh, mlajših od 60 let. "Res je, da mladi ljudje redko umrejo za boleznijo covid-19, a nihče ni imun," je poudaril. Posvaril je, da se je število primerov med 14. in 20. julijem v primerjavi s tednom pred tem povečalo za 89 odstotkov. V preteklem tednu so v povprečju potrdili 220 novih primerov na dan. V bolnišnice so sprejeli po 15 bolnikov z novim koronavirusom na dan, potem ko so jih teden pred tem po deset. Povprečno število smrtnih žrtev pa se je v tem obdobju povečalo z 1,7 na dan na 2,9 na dan, poroča STA.

Do zdaj se je v Belgiji z novim koronavirusom okužilo 64.847 ljudi, umrlo jih je 9.812. Oblasti so zaradi porasta okužb zaostrile ukrepe glede nošenja zaščitnih mask, to bo od sobote obvezno tudi na tržnicah in drugih mestih, kjer se zbira več ljudi.

Koronavirus, Korona, Covid-19, Sars-CoV-2, epidemija, pandemija
Novice Zdravniška zbornica opozarja: Epidemija nam morebiti začenja uhajati

V Franciji znova narašča število novih okužb z novim koronavirusom

Število novih okužb z novim koronavirusom v Franciji znova narašča. V četrtek so jih tako prvič po več tednih potrdili več kot tisoč v enem dnevu, ob tem pa so odkrili tudi deset novih žarišč okužbe, poročajo tuje tiskovne agencije. Za boleznijo covid-19 je v Franciji od srede do četrtka umrlo deset ljudi, poroča STA.

Kot so v četrtek zvečer sporočile francoske zdravstvene oblasti, je trend naraščanja števila novih okužb mogoče opaziti že tretji teden zapored. Ta teden so tako zabeležili 26 odstotkov novih okužb več kot prejšnji teden. V zadnjih dveh tednih število novih okužb narašča hitreje kot število testiranj za novi koronavirus.

Šolta
Novice Hrvaški minister o 81 novih okužbah, neuradno skoraj sto novih primerov

V Avstriji 115 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so danes potrdili 115 novih okužb z novim koronavirusom. V tem tednu je to že tretjič, da je število novih okužb trimestna številka, a so hkrati potrdili manj okužb kot v četrtek, ko jih je bilo 170. V severni sosedi ob tem izvajajo okrepljeno testiranje na okužbe, poroča STA.

WHO skrbi naraščanje števila okužb v Evropi

Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) skrbi naraščanje števila okuženih z novim koronavirusom v delih Evrope. Evropskim državam je danes predlagala, naj znova uvedejo strožje ukrepe za zajezitev pandemije, kjer je to potrebno.

Število zabeleženih okužb z novim koronavirusom je v Evropi v četrtek preseglo tri milijone, kar je tretjina vseh potrjenih primerov v svetu. Po številu smrtnih žrtev bolezni covid-19 Evropa ostaja najhuje prizadeta celina z več kot 206 tisoč umrlimi od skupno več kot 627 tisoč žrtev.

Med evropskimi državami z največ novimi primeri na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih prevladujejo balkanske. Tako so v Črni gori zabeležili 207 okužb na 100 tisoč prebivalcev, v Bosni in Hercegovini 98, v Srbiji 71, v Romuniji 52, v Bolgariji pa 46. Edina država na seznamu, ki ni na Balkanu, je Luksemburg s 196 primeri na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih.

V delu sveta, ki spada pod evropski oddelek WHO, ima sicer največ novih primerov Kirgizistan, 335 na 100 tisoč prebivalcev.

"Ponovno naraščanje števila okužb v nekaterih državah po rahljanju ukrepov socialne distance je vsekakor skrb zbujajoče," je dejala neimenovana predstavnica WHO. Dodala je, da je nova žarišča okužbe treba nadzorovati z ukrepi, kot so hitro potrjevanje okužb, ugotavljanje stikov okuženih ter karantena. "Če bodo okoliščine to zahtevale, bo treba znova uvesti strožje ukrepe za zajezitev pandemije," je opozorila. (STA)

V Rusiji 5.811 novih okužb

V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili 5.811 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno so v državi potrdili 800.849 okužb. Stopnja novih dnevnih okužb je okoli 0,7 odstotka, kar je najmanj od 23. aprila. Največ novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili v Moskvi, in sicer 645. Sledi regija Sverdlovsk z 248 okužbami. Trenutno je v državi 199.029 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Zaradi bolezni covid-19 je v Rusiji doslej po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa umrlo 13.026 bolnikov. Po podatkih ruskega ministrstva za zdravje je smrtnost zaradi novega koronavirusa 1,62 odstotka, kar je ena od najnižjih stopenj na svetu, piše STA.

Fauci: Cepivo bi lahko bilo v ZDA na voljo sredi leta 2021

Cepivo proti covidu-19 bi lahko bilo v ZDA širše dostopno sredi leta 2021, je danes dejal direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci. Obenem je pohvalil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, češ da se z odločitvami glede pandemije covida-19 počasi giblje v pravo smer, poroča STA.

"Ko bomo v letu 2021, kar nekaj mesecev po začetku, bomo imeli cepivo, ki bo široko dostopno ljudem v ZDA," je previdno dejal Fauci v pogovoru za časnik Washington Post. Po uspešnem razvoju cepiva se bo sprva proizvedlo več deset milijonov odmerkov, kasneje v letu pa več sto milijonov odmerkov, ki bodo na voljo za distribucijo, je pojasnil.

V pogovoru za televizijo Fox News pa je Fauci danes pohvalil nedavne odločitve Trumpa, med drugim, da je odpovedal kongres republikanske stranke konec avgusta na Floridi. Imunolog je pohvalil tudi, da Trump po novem svetuje nošenje zaščitne maske in da se tudi sam kaže z njo na obrazu. "To bo dober zgled za preostal del države," je ocenil. Trump je zadnjih nekaj dni malo bolj pesimističen glede koronavirusa. Pred tem pa je na primer dolgo zavračal nošenje maske in večkrat kritiziral Faucija. Njun odnos se je medtem nekoliko otoplil.

V ZDA se je sicer s sars-cov-2 okužilo že več kot štiri milijone ljudi. Fauci glede epidemiološke slike ocenjuje, da ne bo treba za celotno državo odrediti karantene, bi pa lahko nekatere zvezne države premislile o ponovni uvedbi nekaterih ukrepov za zajezitev koronavirusa. Ponovno je pozval tudi k nošenju maske in upoštevanju higiene, še poroča STA.