Petek,
25. 3. 2022,
9.18

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,65

41

invazija Rusija Ukrajina

Natisni članek

Petek, 25. 3. 2022, 9.18

2 leti, 4 mesece

Ukrajinska vojska: Rusi morajo invazijo končati do tega datuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,65

41

ruska vojska parada moskva | 9. maja se zahodni svet in tudi Rusija spominjata zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. Vojaška parada v Moskvi ima korenine še iz časov Sovjetske zveze. | Foto Reuters

9. maja se zahodni svet in tudi Rusija spominjata zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. Vojaška parada v Moskvi ima korenine še iz časov Sovjetske zveze.

Foto: Reuters

Rusija želi vojno končati do 9. maja, trdi ukrajinska vojska. Na ta datum leta 1945 je namreč Nemčija kapitulirala. V Rusiji je 9. maj zelo pomemben praznik, ki ga proslavijo z vojaško parado v središču Moskve.

Ruska vojska ima ukaze iz Kremlja, da se mora invazija Ukrajine končati do 9. maja, sporočilo vrhovnega poveljstva ukrajinske vojske povzema Kyiv Independent. Razlog za to naj bi bila želja Moskve, da na slavnostni paradi v spomin na kapitulacijo nacistične Nemčije proslavijo tudi zmago nad Ukrajino.

Zato naj bi ruska vojska pospešeno poskušala nadoknaditi izgube na bojišču in iskala ljudi, ki bodo nadomestili padle vojake. Rusi naj bi se osredotočali predvsem na regeneracijo letalskih in zračnodesantnih enot. Zadnje so po trditvah ukrajinske vojske imele največje izgube od začetka invazije.

Ukrajinska vojska tudi trdi, da naj bi Rusi poleg velikih vojaških izgub imeli tudi ogromne težave pri nadzoru okupiranih območij. Prebivalstvo naj bi zavračalo prorusko oblast, ki jo je nastavila ruska vojska.

Rusija naj bi želela v vojno pospešeno vključiti tudi ljudi iz nepriznane Pridnestrske republike v Moldaviji, ki je proruska in meji na Ukrajino. Rusi naj bi v Pridnestrski republiki izvajali propagandno vojno in prebivalce strašili, da je samo vprašanje časa, kdaj bo ruska vojska začela streljati na njihove domove.

Ubili
Novice Imajo dovolj? Ruski vojaki namenoma ubili lastnega poveljnika. #vŽivo
Nosečnost, nosečnica
Novice Zgodba nadomestne matere: primorana se je vrniti v Ukrajino in tam roditi
Kijev
Novice Visok uslužbenec MZZ potrdil izbiro Lesjaka za odpravnika poslov v Kijevu