Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

korupcija

Petek, 13. 9. 2013, 11.43

8 let

Tudi Thalerjev romunski "lobistični" kolega pred sodnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanjemu romunskemu poslancu, ki se je tako kot Zoran Thaler ujel na limanice novinarjev, bodo v Romuniji sodili zaradi korupcije.

Adrian Severine je bil eden izmed tistih poslancev v evropskem parlamentu, ki je, tako kot slovenski poslanec Zoran Thaler in avstrijski poslanec Ernst Strasser, leta 2010 sprejel ponudbo novinarjev tednika Sunday Times, ki so evropskim poslancem pod pretvezo, da so lobisti, ponujali 100 tisoč evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva.

Adrianu Severinu bodo zdaj zaradi istega primera sodili v Romuniji. Pred dnevi je obtožnico proti njemu predlagala romunska protikorupcijska komisija. V Romuniji imajo dokaze, da Severin ni samo obljubil sodelovanja, temveč je tudi zahteval tri tisoč evrov za vsak delovni dan, ki ga je v službi porabil za lobiranje za ali proti posameznim amandmajem. Od svojih tako imenovanih "delodajalcev" naj bi tako prejel 12 tisoč evrov. Za to imajo dokaze, in sicer elektronsko sporočilo z zahtevo po devet tisoč evrih plačila.

Strasser v Avstriji že obsojen Ernst Strasser, nekdanji avstrijski evropski poslanec in nekdanji avstrijski notranji minister, je bil zaradi istega primera v začetku leta na dunajskem sodišču obsojen na štiri leta zapora. Na sodišču sta kot priči nastopila tudi novinarja Sunday Timesa Claire Newell in Jonathan Calvert, ki sta se pretvarjala, da sta lobista. Potrdila sta, da je Strasser ponudil pomoč pri lobiranju v Evropskem parlamentu v zameno za 100 tisoč evrov. Sodišče Stasserju zaradi resnosti primera ni priznalo nobenih olajševalnih okoliščin.

Kaj se je zgodilo s Thalerjem? Zaradi suma vpletenosti v podkupovanje je v začetku aprila preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Ljubljani dovolil uvedbo sodne preiskave zoper nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja. Thaler se sklicuje na to, da je z lobisti sodeloval, ker je sumil, da nekaj smrdi, in da je zadevi hotel priti do dna. Aprila je dejal, da obžaluje, da se bo preiskava začela šele po dveh letih, pričakuje pa, da bo hitra in poštena.

Ne spreglejte