Četrtek,
16. 2. 2017,
15.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

Sergej Lavrov Rex Tillerson Rusija ZDA

Četrtek, 16. 2. 2017, 15.27

6 let, 7 mesecev

Lavrov Tillersonu: Rusija se ne vmešava v notranje zadeve drugih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Rex Tillerson Sergej Lavrov | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA so pripravljene na sodelovanje z Rusijo, če bo to služilo njihovim interesom, je danes na njunem prvem srečanju ameriški državni sekretar Rex Tillerson dejal ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu. Ta je srečanje označil za produktivno. Ministra sta se sešla ob robu zasedanja skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) v nemškem Bonnu.

"ZDA bodo razmislile o sodelovanju z Rusijo, če bomo našli področja praktičnega sodelovanja, ki bi koristila Američanom," je v izjavi po srečanju dejal Tillerson. "Če se ne bomo strinjali, bodo ZDA branile svoje interese, svoje vrednote in tiste svojih zaveznikov," je še dejal.

"Rusija ne vmešava v notranje zadeve drugih držav"

Rusijo je poleg tega pozval, naj izpolni svoje zaveze iz dogovora glede prekinitve ognja v Ukrajini in prispeva k umiritvi razmer na tem območju.

Lavrov je medtem spregovoril že pred prvim srečanjem s svojim novim kolegom. V luči domnevnih povezav med sodelavci ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Rusijo je zagotovil, da se "Rusija ne vmešava v notranje zadeve drugih držav".



Ostri toni iz Washingtona glede Krima, Rusija pa: Ozemelj ne vračamo 

Ministra sta se sešla v času, ko v Rusiji narašča zaskrbljenost zaradi ostrih tonov iz Washingtona, čeprav je sprva kazalo, da bo pod novim ameriškim predsednikom Trumpom drugače. V Moskvi so upali, da bo Trump odpravil sankcije proti Rusiji in spodbudil drugačno ameriško politiko.

A Bela hiša je nedavno sporočila, da Trump od Rusije pričakuje, da bo zajezila nasilje v Ukrajini in ji vrnila Krim. Rusko zunanje ministrstvo je odgovorilo, da Rusija ne vrača ozemelj.

Ministra potrdila zvezanost boju proti terorizmu

Po srečanju je Lavrov pogovore označil za produktivne. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Tass, sta s Tillersonom potrdila zvezanost boju proti terorizmu, nista pa razpravljala o sankcijah proti Rusiji.

"Seveda ne moremo rešiti vseh težav (...), vendar pa se moramo na področjih, kjer imamo skupne interese, premakniti naprej," je po poročanju AFP še povedal vodja ruske diplomacije.

Dodal je, da se bosta ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump srečala takoj, ko bo mogoče.

Srečanje Tillersona in Lavrova je srečanje na najvišji ravni med državama, odkar je položaj predsednika prevzel Donald Trump. Ta je v več svojih izjavah nakazoval na možnost otoplitve odnosov z Rusijo, a glede tega iz Washingtona prihajajo mešani signali.

Pogovarjanje z Rusi odneslo Flynna

V prejšnjih dneh je bil v ospredju predvsem odstop Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ki se je položaju odpovedal zaradi telefonskih pogovorov z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom decembra lani, ko nova ameriška administracija še ni prevzela poslov.

Povezave ljudi iz Trumpove administracije z Rusijo so v ZDA sprožile škandal, ki kljub Flynnovem odstopu še sproža vprašanja. Predsednik ZDA je očitke zavrnil, dejal, da gre za nesmisel in da mediji povzemajo teorije zarote, ob tem pa obtožil Nacionalno varnostno agencijo (NSA) in Nacionalni preiskovalni urad (FBI), da v javnost nelegalno spuščata zaupne informacije.

Tudi Tillerson je dober prijatelj Rusije

V ameriških medijih se izpostavlja tudi izjemno dobre odnose med Tillersonom in Rusijo. Tillerson je bil namreč od leta 2006 do 2016 izvršni direktor ameriškega naftnega velikana ExxonMobil in je z Rusijo sklenil številne posle, tudi za črpanje nafte na Arktiki. Vrednost teh pogodb naj bi bila vredna 500 milijard dolarjev (470 milijard evrov), zato se politični komentatorji v ZDA sprašujejo, če bo zaradi tega v vlogi zunanjega ministra sploh lahko držal dovolj odločno linijo.

Velja tudi za dobrega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina in tudi šefa kremeljske varnostne službe Siloviki Igorja Sečina. Leta 2013 je Putin Tillersonu podelil "red prijateljstva" za njegov prispevek pri spodbujanju sodelovanja v energetskem sektorju. Američane zato skrbi morebitno navzkrižje interesov.

Trump napovedal vojno proti uhajanju zaupnih informacij

Trump je zjutraj na Twitterju napovedal vojno proti uhajanju zaupnih informacij v javnost in zatrdil, da je moral njegov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn odstopiti zaradi demokratov, ki si izmišljajo razloge za velik volilni poraz.

Flynn je odstopil, ker so ga ujeli na laži o komunikacijah z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom, Trump pa je zato najprej obtožil "lažne medije", kot je New York Times, sedaj pa je našel krivca v demokratih, ki naj bi si izmislili zgodbo o povezavah njegove kampanje z Rusijo, ker so izgubili volitve.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pred tem je Trump našel krivce v osebah znotraj vlade, ki izdajajo zaupne informacije "lažnim medijem". Te "nizkotneže" bo našel in bodo plačali visoko ceno.

Trumpov podpornik Roger Stone je za NBC izjavil, da gre za notranji boj v Beli hiši med ljudmi, ki so zvesti najprej republikanski stranki in med Trumpovimi ljudmi.

Zadeva je postala že tako nerodna, da je Urad nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti danes odločno zanikal poročila Wall Street Journala, da ameriške obveščevalne agencije skrivajo občutljive informacije pred Trumpom, ker so prepričane, da bodo prišle do Rusov.

Glede ruskega vpletanja v ameriške volitve in stikov Trumpove kampanje z ruskimi obveščevalci pred volitvami potekajo preiskave tako v kongresu kot v pravosodnem ministrstvu oziroma FBI. Ministrstvo bo obenem preiskalo tudi uhajanje informacij v javnost.

V prestolnici Azerbajdžana Bakuju sta se danes, prvič odkar je na čelu ZDA Donald Trump, sestala tudi načelnika združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Joe Dunford in generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov. Generala sta med drugim govorila o možnostih sodelovanja v boju proti Islamski državi (IS).

Putin pozval k obnovi dialoga med ruskimi in ameriškimi obveščevalci

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozval ruske obveščevalne službe, naj okrepijo sodelovanje z ameriškimi kolegi v boju proti terorizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladimir Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Obnovitev dialoga s posebnimi službami v ZDA in drugih članic zveze Nato je v obojestranskem interesu," je v nagovoru ruski obveščevalni agenciji FSB, ki ga je prenašala ruska televizija, poudaril Putin. "Ni naša krivda, da se je ustavil in se ne razvija. A očitno je, da morajo v boju proti terorizmu sodelovati vse odgovorne države," je nadaljeval.

Po njegovih besedah že preprosta izmenjava informacij o virih terorizma in terorističnih kanalih ter o ljudeh, ki so vpleteni v teroristična dejanja ali so tega osumljeni znatno poveča učinkovitost skupnega boja proti terorizmu.

ZDA trenutno niso pripravljene na vojaško sodelovanje z Rusijo

ZDA trenutno še niso pripravljene na vojaško sodelovanje z Rusijo, je danes v Bruslju poudaril ameriški obrambni minister James Mattis v odzivu na poziv ruskega kolega k vzpostavitvi tesnejših vezi. Ob tem je šef Pentagona izpostavil, da mora Rusija najprej spoštovati mednarodno pravo, nato bo mogoče krepiti vezi.

Potem ko je ruski obrambni minister Sergej Šojgu v Moskvi dejal, da je pripravljen obnoviti sodelovanje s Pentagonom, je njegov ameriški kolega danes v Bruslju ocenil, da ZDA trenutno niso pripravljene na vojaško sodelovanje, da pa se bodo poskušali politični voditelji obeh držav dogovoriti o nadaljnjem sodelovanju.

Mattis je sicer v Bruslju poudaril, da odhaja z zasedanja obrambnih ministrov zelo optimističen glede prihodnosti obrambnih izdatkov zaveznic. Znova je tudi izpostavil pomen in trdnost čezatlantske vezi: "Čezatlantska vez, zgrajena na skupnih vrednotah, ostaja zelo zelo močna."