Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2017,
9.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Natisni članek

ZDA Rusija Donald Trump

Sreda, 15. 2. 2017, 9.01

6 let, 7 mesecev

Trump obtožbe o povezavah z Rusi označil za teorijo zarote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodja senatnih demokratov Chuck Schumer iz New Yorka je v torek dejal, da je odstop svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna šele začetek raziskovanja zgodbe o povezavah ljudi blizu predsednika Donalda Trumpa z Rusijo.

Michael Flynn je v ponedeljek odstopil zaradi telefonskih pogovorov z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom decembra lani, potem ko je predsednik Barack Obama izgnal 35 ruskih diplomatov iz ZDA zaradi vpletanja Moskve v ameriške volitve z računalniškimi vdori.

Flynn je v torek zatrdil, da se s Kisljakom ni pogovarjal o odpravi sankcij, ampak le o tem, da bodo Obamovo odločitev v novi Trumpovi administraciji pregledali.

Lagal je podpredsedniku

Podpredsednik ZDA MIke Pence je bil zaveden, zdaj je jezen in razočaran. | Foto: Reuters Podpredsednik ZDA MIke Pence je bil zaveden, zdaj je jezen in razočaran. Foto: Reuters S položaja ga je sicer odneslo laganje podpredsedniku ZDA Miku Penceu. Ta ga je na televiziji javno zagovarjal, potem ko mu je Flynn zatrdil, da se s Kisljakom ni pogovarjal. 

Pence naj bi bil trenutno zelo jezen in razočaran, kajti po poročanju ameriških medijev je Trump že teden dni po prevzemu položaja dobil informacijo, da je Flynn Pencea zavajal o stikih z Rusijo, a tega Penceu ni povedal.

New York Times je medtem poročal, da so ameriški obveščevalci lani prestregli več pogovorov med ruskimi obveščevalci in ljudmi iz Trumpove kampanje. Med njimi je bil nekdanji vodja kampanje Paul Manafort.

Časopis ob tem poroča, da obveščevalci niso našli dokazov za domnevno dogovarjanje o pomoči pri volitvah s krajo in objavo informacij o demokratski kandidatki Hillary Clinton.

Trump besnel na Twitterju

Predsednik Trump se je na članek New York Timesa odzval s tviti in pisanje časnika označil za teorijo zarote. "Medijem se je zmešalo s temi potvorjenimi novicami in slepim sovraštvom," je tvitnil, nato pa ameriške obveščevalce obtožil, da v medije spuščajo "teorije zarote": "Obveščevalna skupnost (NSA in FBI?) propadajoča medija NY Times in Washington Post nelegalno zalaga z informacijami."

"Pravi škandal v tem primeru je, da obveščevalna skupnost zaupne informacije javnosti deli kot kakšne bombone. To je zelo neameriško," je besnel ameriški predsednik, ki meni še, da je "ruska povezava popoln nesmisel, poskus prikriti številne napake, storjene v zgubarski kampanji Hillary Clinton".  

Rusi: To je običajna taktika za diskreditacijo

Ruska vlada zavrača obtožbe, da so bili njeni obveščevalci med ameriško volilno kampanjo v stiku z ekipo Donalda Trumpa. "Nikar ne verjemite anonimnim informacijam," se je na poročanje New York Timesa danes odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal: "Gre za novinarski članek, ki ne temelji na dejstvih."

Ruski senator Vladimir Džabarov je šel dlje in zadnje informacije v ameriških medijih označil za del "obveščevalne zarote", katere cilj je odstavitev predsednika ZDA. "To je običajna taktika za diskreditacijo določene osebe," je povedal za ruske državne medije.

Republikanci začeli odpravljati vladne regulacije

​Trump je včeraj podpisal zakon, ki je prvi v vrsti sorodnih, s katerimi nameravajo republikanci odpraviti vladne regulacije, ki po njihovo ovirajo svobodno podjetništvo. Med drugim podjetjem več ni treba prijavljati podkupovanja tujih državnikov.

V obdobju predsednika Baracka Obame so uvedli protikorupcijsko pravilo, da morajo naftna in rudarska podjetja Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) prijaviti plačila tujim vladam. S tem so želeli olajšati pregon skorumpiranih državnih uradnikov v tujini.

Naftna podjetja trdijo, da jim je pravilo povzročilo več sto milijonov dolarjev škode na leto. Odpravljene regulacije bodo po besedah predsednika ZDA vrnile delovna mesta v energetskem sektorju.

Šef Pentagona zagrozil z zmanjšanjem ameriškega prispevka k skupni obrambi

James Mattis je članice Nata pozval, naj zvišajo obrambne izdatke. Natov cilj dveh odstotkov BDP za obrambo zdaj izpolnjuje le pet zaveznic - poleg ZDA še Grčija, Velika Britanija, Estonija in Poljska. Slovenija je med najslabšimi, po deležu obrambnih izdatkov za investicije pa sploh najslabša.  | Foto: Reuters James Mattis je članice Nata pozval, naj zvišajo obrambne izdatke. Natov cilj dveh odstotkov BDP za obrambo zdaj izpolnjuje le pet zaveznic - poleg ZDA še Grčija, Velika Britanija, Estonija in Poljska. Slovenija je med najslabšimi, po deležu obrambnih izdatkov za investicije pa sploh najslabša. Foto: Reuters Ameriški obrambni minister James Mattis je danes v Bruslju na zasedanju obrambnih ministrov članic zveze Nato za zaprtimi vrati čezatlantske zaveznice pozval k zvišanju obrambnih izdatkov do konca leta, v nasprotnem primeru pa zagrozil z zmanjšanjem ameriškega prispevka, poročajo številni ameriški in evropski mediji.

"Ameriški davkoplačevalec ne more več nositi nesorazmernega deleža obrambe zahodnih vrednot," je dejal Mattis na zasedanju.

"Če vaši narodi ne želijo, da Amerika zmanjša svoje zaveze k zavezništvu, mora vsaka od vaših prestolnic pokazati podporo naši skupni obrambi," je še poudaril.

Ameriški obrambni minister naj bi bil ob tem pozval k opredelitvi mejnikov za dosego tega cilja.

Zaveznice so se na vrhu v Walesu leta 2014 zavezale k prizadevanjem za dosego starega cilja dveh odstotkov BDP za obrambo v desetih letih.

ZDA pozivajo Rusijo k spoštovanju pogodbe o jedrskih raketah

ZDA pozivajo Rusijo k spoštovanju zaveze iz pogodbe proti jedrskim raketam srednjega dosega iz leta 1987, potem ko naj bi Moskva po pisanju časnika New York Times na za zdaj neznanem kraju namestila delujoči sistem tovrstnih raket. Te so bile v primeru jedrske vojne med Zahodom in Vzhodom pred desetletji namenjene uničenju Evrope.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner ni neposredno potrdil medijskih navedb o namestitvi sistema jedrskih raket srednjega dosega z dometom med 500 do 5.500 kilometri, je pa dejal, da so v Rusiji izrazili skrb in zanimanje za spoštovanje pogodbe iz leta 1987, znane pod kratico INF. Zaveze iz nje naj bi namreč Rusija po njegovih besedah kršila.

V Kremlju so sicer danes poročanje časnika zanikali. Rusija ostaja zavezana svojim mednarodnim obvezam, vključno s pogodbo INF, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kot še pišejo ameriški mediji, so ruska vojaška letala minuli teden trikrat nevarno blizu preletela ameriški rušilec Porter v Črnem morju, v mednarodnih vodah ob obali Delawara pa naj bi se zadrževala ruska vohunska ladja Viktor Leonov.

Zunanja ministra ZDA in Rusije se bosta prvič sestala v četrtek

Zunanja ministra ZDA in Rusije, Rex Tillerson in Sergej Lavrov, se bosta prvič sestala v četrtek ob robu ministrskega zasedanja skupine G20 v Bonnu v Nemčiji, je danes v Moskvi potrdila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

"Srečanje z ameriškim državnim sekretarjem gospodom Tillersonom je bilo načrtovano in ga pripravljamo," je dejala Zaharova. Kot je napovedala, naj bi zunanja ministra govorila o "dvostranskih odnosih, ki so zašli v slepo ulico v času prejšnje administracije".

V načrtu je, da bosta govorila o glavnih mednarodnih krizah ter regionalnih vprašanjih, je še povedala. 

Ne spreglejte