Ponedeljek,
26. 8. 2024,
9.07

Osveženo pred

2 dneva, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
komuniciranje mediji Pavel Durov Telegram

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 9.07

2 dneva, 1 ura

Telegram: Absurdno je trditi, da smo odgovorni za zlorabe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
pavel Durov, ustanovitelj Telegrama | Ustanovitelja Telegrama Pavla Durova so aretirali v soboto na letališču Le Bourget severno od Pariza, potem ko je prispel iz azerbajdžanske prestolnice Baku. | Foto Guliverimage

Ustanovitelja Telegrama Pavla Durova so aretirali v soboto na letališču Le Bourget severno od Pariza, potem ko je prispel iz azerbajdžanske prestolnice Baku.

Foto: Guliverimage

Iz podjetja Telegram so po sobotni aretaciji njihovega soustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Pavla Durova v nedeljo sporočili, da delujejo v skladu z zakonodajo EU. V podjetju s sedežem v Združenih arabskih emiratih menijo, da je absurdno trditi, da je lastnik aplikacije za sporočanje odgovoren za zlorabe platforme. Odzval se je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

39-letnega Durova so aretirali v soboto na letališču Le Bourget severno od Pariza, potem ko je prispel iz azerbajdžanske prestolnice Baku.

Francoske oblasti Durova obtožujejo, da ni sprejel zadostnih ukrepov za omejevanje kriminalnega delovanja na svoji platformi.

"Telegram spoštuje zakone EU, vključno z Aktom o digitalnih storitvah," so v nedeljo prek lastnega omrežja sporočili iz podjetja in dodali, da je moderiranje Telegrama v skladu s sprejetimi standardi.

Telegram predstavljali kot alternativo velikim platformam

Durov po njihovem mnenju nima ničesar skrivati in redno potuje v Evropo. "Absurdno je trditi, da sta platforma ali njen lastnik odgovorna za zlorabo te platforme," so še zapisali, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na njegovo pridržanje se je danes odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot je zapisal na omrežju X, je po aretaciji zasledil lažne informacije o Franciji, ki po njegovih besedah "ostaja globoko zavezana svobodi izražanja in komuniciranja, inovacijam in podjetniškemu duhu".

"Uveljavljanje zakonov je naloga sodstva, ki je popolnoma neodvisno. Aretacija direktorja Telegrama na francoskih tleh je potekala v sklopu sodne preiskave. Nikakor ne gre za politično odločitev. Naloga sodnikov je, da odločijo o zadevi," je še zagotovil Macron.

Lastnik omrežja Telegram za šifrirano sporočanje s sedežem v Dubaju je svojo aplikacijo predstavljal kot alternativo velikim platformam v lasti ZDA, ki so bile deležne številnih kritik zaradi komercialnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov.

Telegram se je na drugi strani zavezal, da nikoli ne bo razkril nobenih podatkov o svojih uporabnikih.

Omrežje je imelo julija letos več kot 950 milijonov aktivnih uporabnikov.

Pavel Durov
Novice Na francoskem letališču aretirali prvega moža Telegrama
Telegram, logo
Novice Špansko sodišče začasno prepovedalo Telegram
Novice Boj na nož: kako se je ruski "čudežni deček" zoperstavil Putinu