Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2014,
14.18

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

milijarderji mladi Forbes

Sreda, 12. 3. 2014, 14.18

4 mesece

Tako mladi, pa že milijarderji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uvrstitev na lestvico milijarderjev ni tekmovanje, kljub temu pa nekaterim to uspe prej kot drugim. Od 1645 milijarderjev na lestvici jih je kar 31 starih manj kot 40 let.

Letošnja lestvica, ki jo je predstavil Forbes, pa je poskrbela za nepričakovani preobrat, saj je na njej tudi nova najmlajša milijarderka.

39 najmlajših milijarderjev na letošnji lestvici ima skupaj pod palcem kar 115,7 milijarde dolarjev oziroma 83,54 milijarde evrov. Forbes med drugim predstavlja šest milijarderjev, ki so stari 30 let in manj.

1. Perenna Kei - Starost: 24 let - Premoženje: 1,3 milijarde dolarjev oziroma 940 milijonov evrov

O Perenni Kei, novi najmlajši milijarderki, vemo malo, na lestvici pa je s prvega mesta izrinila do zdaj najmlajšega milijarderja Dustina Moskovitza in nekdanjega soustanovitelja Facebooka. Prihaja iz Hongkonga in ima v lasti 85-odstotni delež v podjetju Logan Property Holdings, katerega predsednik je njen oče. Kei je neizvršna direktorica v podjetju, na univerzi v Londonu je diplomirala iz ekonomije in financ.

2. Dustin Moskovitz - Starost: 29 let - Premoženje: 6,8 milijarde dolarjev oziroma 4,91 milijarde evrov

Nič več najmlajši milijarder Dustin Moskovitz bo letos dopolnil trideset let. Nekdanji sostanovalec Marka Zuckerberga je pomagal zagnati socialno mrežo iz harvardskega študentskega doma, po dveh letih prekinil šolanje in s polnim delovnim časom začel delati kot Facebookov tretji zaposleni. Leta 2008 je zapustil Facebook in ustanovil svoje podjetje Asana, ki se ukvarja s pisanjem programov za projektno podporo. Lani se je poročil s svojim dolgoletnim dekletom.

3. Mark Zuckerberg - Starost: 29 let - Premoženje: 28,5 milijarde dolarjev oziroma 20,58 milijarde evrov

Mark Zuckerberg je februarja 2004 kot študent harvardske univerze ustanovil družabno omrežje Facebook, ki ima danes več sto milijonov aktivnih uporabnikov.

4. Anton Kathrein - Starost: 29 let - Premoženje: 1,35 milijarde evrov oziroma 970 milijonov evrov

Anton Kathrein mlajši je del tretje generacije, ki bo vodila nemško družinsko podjetje Kathrein-Werke AG, najstarejše in največje podjetje za proizvodnjo anten na svetu, kot mu sami pravijo. Podjetje ima 18 proizvodnih obratov po vsem svetu, več kot 6800 zaposlenih, leta 2012 pa je imelo 1,8 milijarde dolarjev prihodkov. Ustanovljeno je bilo leta 1919.

5. Drew Houston - Starost: 30 let - Premoženje: 1,2 milijarde dolarjev oziroma 870 milijonov evrov

Soustanovitelj in izvršni direktor Dropboxa, storitve za lažjo izmenjavo datotek, se je z računalniki začel "igrati", že ko je bil star pet let, vse od srednje šole pa je bil redno vključen v različne startupe. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2007. Leta 2010 je imel Dropbox že pet milijonov uporabnikov, številka se je že naslednje leto popeterila, do konca leta 2012 pa zrasla na sto milijonov uporabnikov.

6. Albert von Thurn und Taxis - Starost: 30 - Premoženje: 3,8 milijarde dolarjev oziroma 2,74 milijarde evrov

Prvič se je na Forbesovi lestvici milijarderjev pojavil, ko je bil star komaj osem let, vendar je kot 12. princ v rodbini uradno podedoval svoje bogastvo leta 2001, ko je dopolnil 18 let. Albert je samski, živi v družinskem gradu na Bavarskem in rad vozi dirkalne avtomobile.

Ne spreglejte