Četrtek,
31. 10. 2013,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija OPCW Amnesty International

Četrtek, 31. 10. 2013, 11.11

8 let

Sirija uničila vso opremo za izdelavo kemičnega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sirija je še pred iztekom roka, ki se izteče ta petek, uničila vso opremo za proizvodnjo kemičnega orožja, je sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Inšpektorji OPCW so sicer v Siriji pregledali 21 od 23 lokacij, povezanih s proizvodnjo in hrambo kemičnega orožja. Kot so sporočili iz OPCW, je njihova misija skupaj z misijo inšpektorjev Združenih narodov "preverila - in prisostvovala uničenju - vse kritične opreme za proizvodnjo in mešanje oz. polnjenje" kemičnega orožja, ki jo je pred tem prijavila Sirija.

Dveh lokacij zaradi slabih varnostnih razmer niso mogli pregledati Dveh lokacij, kjer se nahaja ta oprema, zaradi neprestanih spopadov inšpektorji niso mogli obiskati. A kot so zatrdili pri OPCW, so opremo iz teh dveh krajev prepeljali na druge lokacije, ki pa so bile pregledane. "Sirija je zatrdila, da sta ti dve lokaciji zapuščeni in da je bila vsa oprema preseljena," so povedali pri OPCW.

Skupna ekipa inšpektorjev OPCW in Združenih narodov je v Siriji sicer pregledala 39 od 41 objektov, povezanih s proizvodnjo in hrambo kemičnega orožja. OPCW je imela v skladu s časovnico misije do petka čas, da obišče vse lokacije, na katerih Sirija hrani kemično orožje, in nadzoruje uničenje vse opreme za proizvodnjo tega orožja.

Zaloge kemičnega orožja varno zapečatene Iz OPCW so še sporočili, da so mednarodni inšpektorji varno zapečatili celoten arzenal kemičnega orožja in snovi za izdelavo tega orožja. "Vse zaloge kemičnega orožja in snovi za njegovo izdelavo so bile varno zapečatene," je povedal tiskovni predstavnik OPCW Christian Chartier. "Orožje in kemične snovi ostajajo na svojih lokacijah, trenutno namreč še ne poteka postopek njihove selitve," je še povedal Chartier.

Direktor OPCW Ahemt Üzümcü je medtem izvršnemu svetu organizacije predal svoje prvo mesečno poročilo o kemični razorožitvi Sirije. Svet bo o poročilu razpravljal 5. novembra. V poročilu je Üzümcü zapisal, da je Sirija predložila podatke o 41 objektih in obratih za proizvodnjo in hrambo kemičnega orožja na 23 lokacijah, med temi objekti pa je tudi osem mobilnih enot za polnjenje kemičnega orožja.

Sirija je sicer razkrila, da ima približno 1290 ton kemičnega orožja in 1230 kosov prazne municije, se pravi raket, granat in podobno. Izvršni svet OPCW bo uporabil podatke Sirije o njenem arzenalu in splošnem načrtu za uničenje, da se bo do 15. novembra odločil o časovnici za uničenje orožja.

Za uničenje milijarda ameriških dolarjev? OPCW je še sporočila, da je doslej prejela štiri milijone evrov prispevkov za proces uničenja sirskega kemičnega orožja iz Kanade, Nemčije, Nizozemske, Švice in ZDA. Druge države so obljubile še dodatnih 2,7 milijona evrov, sirski predsednik Bašar al Asad pa trdi, da bo celoten postopek uničenja stal približno milijardo ameriških dolarjev.

Damask mora v skladu z resolucijo Varnostnega Sveta ZN do 30. junija prihodnje leto uničiti vso svoje kemično orožje.