Torek,
6. 11. 2012,
17.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja vojna

Torek, 6. 11. 2012, 17.58

8 let

Severnokorejski veleposlanik: Severna in Južna Koreja tik pred izbruhom vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Severnokorejski veleposlanik Ri Tong Il je opozoril Združene narode (ZN), da lahko vojna med Severno in Južno Korejo izbruhne vsak trenutek.

Veleposlanik pri Združenih narodih Ri Tong Il je naslovil ZN in v svojem govoru povedal, da nihče ne ve, kdaj bo izbruhnila vojna med dvema antagonističnima državama. "Polotok je na robu eksplozije," je še povedal Ri Tong Il, pri tem pa opozoril tudi, da ima Severna Koreja jedrsko orožje, kljub temu pa ni podpisnica Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja.

Tong Il je izrazil tudi razočaranje nad neuspešnimi šeststranskimi pogovori, s katerimi so poskušali prepričati Pjongjang, naj ustavi svoj jedrski program. Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo je severnokorejsko naravnanost označil za zelo skrb zbujajočo. Čeprav so ZN že v preteklosti obsodili vojaško naravnanost države, pa so severnokorejskega voditelja Kima Džong Una pozvali, naj usmeri vse sile v zvišanje življenjskega standarda.

Severna Koreja pred svoje državljane postavlja jedrsko orožje "Zaskrbljen sem nad človekovimi pravicami in humanitarnimi razmerami v državi," je povedal Marzuki Darusman, posebni poročevalec ZN. "Počasna gospodarska rast in pretirano vojaška usmerjenost države bosta škodili državljanom," je še povedal Darusman, pri tem pa opozoril, da Severna Koreja daje prednost jedrskemu programu pred svojimi ljudmi, 60 odstotkov jih trpi zaradi pomanjkanja hrane.

ZDA so sicer prekinile dobavo pomoči že aprila, potem ko je Pjongjang izvedel test rakete dolgega dosega. Mednarodna skupnost je sicer testiranje označila kot za poskus, ali lahko raketa nosi jedrske konice. Zaradi bojazni, da bi Severna Koreja zanetila tudi jedrsko vojno, je ZDA okrepila prisotnost v Južni Koreji, pri čemer pa ameriške oblasti trdijo, da je njihov namen predvsem obrambni. Svojo vojaško navzočnost pa so povečale tudi v sosedni Japonski, s katero so sklenile tudi dogovor o protiraketnem obrambnem sistemu, ki ga bodo zgradili tam.

Južnokorejska predsedniška kandidatka bi obnovila diplomatske stike s sosedo Južna Koreja, še manj pa njena konservativna predsedniška kandidatka Park Geun Hje, ne želi vojaškega spopada s severno sosedo, zato se je južnokorejska predsedniška kandidatka že zaobljubila, da bo obnovila diplomatske vezi v primeru, da bo na prihajajočih predsedniških volitvah izvoljena. Geun Hjeva se je zavzela, da se bo sestala s severnokorejskimi oblasti, kar je v nasprotju s politiko zdajšnjega južnokorejskega predsednika Lija Mjunga Baka, ta je po prihodu na oblast ustavil dobavo hrane v Severno Korejo.

Severna in Južna Koreja sta se v preteklosti že zapletli v vojaški spopad, končal se je leta 1953.