Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2011,
18.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nicolas Sarkozy denar

Sreda, 31. 8. 2011, 18.50

8 let

Sarkozy naj bi osebno prejel nezakonit denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy naj bi pred petimi leti osebno prejel ovojnico z denarjem od dedinje kozmetičnega imperija L'Oreal Liliane Bettencourt.

Sarkozy je obtožbe, do katerih prihaja osem mesecev pred volitvami, odločno zanikal.

"Sarkozy prejel ovojnico z denarjem" Novinarja časnika Le Monde sta v knjigi z naslovom Sarkozy me je ubil objavila pogovor s preiskovalno sodnico Isabelle Prevost-Desprez, ki je bila v preteklosti pristojna za preiskavo afere Bettencourt.

Njena ekipa naj bi se pogovarjala z medicinsko sestro, ki je skrbela za Bettencourtovo, sicer najbogatejšo Evropejko. Sestra je povedala, da je osebno videla, kako je Sarkozy prejel ovojnico z denarjem, kasneje pa o zadevi ni želela več pričati.

V Sarkozyjevem uradu so najnovejše obtožbe o tem, da je predsednik zadnjo kampanjo financiral z neprijavljenimi sredstvi, odločno zanikali, češ da so "brez podlage, zlonamerne in škandalozne".

V Franciji se že dlje časa vrstijo sumi, da je Sarkozyjeva stranka Unija za ljudsko gibanje (UMP) med zadnjo kampanjo prejemala nenavadne donacije v gotovini, kar sicer v stranki ves čas zanikajo. Sredstva naj bi prejemal nekdanji zakladnik stranke Eric Woerth, ki to odločno zanika, kljub temu pa je pred meseci zaradi afere zapustil vlado.

Dedinja z donacijami političnim strankam Dedinja L'Oreala Bettencourtova se je v preteklosti v svoji vili v bogatem pariškem predmestju Neuilly, katerega župan je bil Sarkozy, pogosto sestajala s francoskimi politiki.

Njena nekdanja računovodja je že lani povedala, da je leta 2007 dala 50.000 evrov gotovine Woerthu, kar je precej nad pragom, določenim za individualne donacije strankam, ki znaša 4600 evrov.

Sodnica Prevost-Desprezova, ki so jo z zadeve umaknili, danes zadeve ni želela komentirati, v knjigi pa piše, da je bila presenečena nad tem, kako so se ljudje bali reči kar koli proti Sarkozyju.

Na obzorju že nova kampanja pred predsedniškimi volitvami Do obtožb prihaja, medtem ko se v Franciji že razplamteva kampanja pred predsedniškimi volitvami, ki bodo spomladi prihodnje leto in na katerih se namerava Sarkozy potegovati za nov mandat.

Vodja opozicijskih socialistov Martine Aubry je tako že pozvala k novi preiskavi o zadevi. Socialisti tudi trdijo, da skuša vladajoča stran vplivati na sodstvo, da bi preiskovanje zadev, ki so preblizu predsedniku, upočasnili.

Ne spreglejte