Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
12.28

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pakistan Navaz Šarif

Sreda, 5. 6. 2013, 12.28

2 meseca, 3 tedne

Šarif postal novi pakistanski premier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šarif je v prvem nastopu po izvolitvi zahteval končanje ameriških napadov z brezpilotnimi letali na nemirnem severozahodu države.

Pakistanski parlament je potrdil Navaza Šarifa za novega premiera. 63-letni Šarif, ki je bil pred 13 leti z državnim udarom odstavljen s položaja in izgnan v tujino, tako začenja tretji mandat na čelu pakistanske vlade.

Šarif je prejel 244 glasov v 342-članskem spodnjem domu parlamenta, njegova tekmeca Amin Fahim iz Pakistanske ljudske stranke in Džaved Hašmi iz stranke Tahrik-i-Insaf pa 42 oziroma 31. Novi premier naj bi še danes prisegel pred predsednikom Asifom Ali Zardarijem.

Šarif je v prvem nastopu po izvolitvi zahteval končanje ameriških napadov z brezpilotnimi letali na nemirnem severozahodu države. Novi premier je državljanom sporočil, da se zaveda izzivov, ki ga čakajo v prihodnosti. 180-milijonska država se namreč sooča z vrsto problemov, od izpadov električne energije do talibanskega upora.

Šarif se zavzema za mirovna pogajanja s talibani, čeprav je vplivna vojska zelo skeptična do te zamisli. Minuli teden je javno kritiziral ameriški napad z brezpilotnim letalom, v katerem je bil ubit namestnik talibanskega vodje Valiur Rehman.

"Spoštujemo suverenost drugih in oni bi morali prav tako spoštovati našo suverenost in neodvisnost. Ta kampanja bi se morala ustaviti," je danes dejal Šarif. Ob tem se je zavzel za celovito strategijo za izkoreninjenje ekstremizma.

Pakistanska javnost ostro obsoja ameriške raketne napade na domnevne skrajneže, v katerih Washington vidi ključno orodje v boju proti talibanom in Al Kaidi na plemenskih območjih, ki niso pod nadzorom pakistanske vlade.

Odnosi z Washingtonom bodo ključni za Šarifa, še zlasti po tem, ko bo zveza Nato konec prihodnjega leta iz sosednjega Afganistana umaknil večino svojih sil.

Šarif je zagotovil, da bo Pakistan sodeloval z Natom med umikom njegovih sil, a je pri tem opozoril, da mora Washington resno jemati zaskrbljenost Islamabada glede brezpilotnih letal.

Ne spreglejte