Petek,
28. 8. 2020,
14.04

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

izgon diplomati Norveška Rusija

Petek, 28. 8. 2020, 14.04

3 leta, 8 mesecev

Rusija izgnala norveškega diplomata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Kremelj Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rusija je danes odredila izgon norveškega diplomata. Gre za odgovor na norveški izgon ruskega diplomata sredi meseca v povezavi z vohunjenjem. Norveška je današnjo odločitev Moskve označila za neutemeljeno.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so "kot povračilni ukrep" visokega uradnika norveškega veleposlaništva v Moskvi razglasili za nezaželeno osebo. Državo mora zapustiti v treh dneh, so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Rusija je Norveško obtožila destruktivnega ravnanja, ki bo zagotovo negativno vplivalo na odnose med državama, poroča STA.

Tiskovna predstavnica norveškega zunanjega ministra Guri Solberg je v odzivu dejala, da je izgon njihovega diplomata "popolnoma neutemeljen". Gre za diplomata Jana Flaeteja, so sporočile norveške oblasti.

Rusija se je za njegov izgon odločila, potem ko je Oslo 19. avgusta izgnalo ruskega diplomata. Za to so se v Oslu odločili nekaj dni po aretaciji Norvežana, tega sumijo, da je vohunil za Rusijo. Priznal je, da je omenjenemu diplomatu, zaposlenemu na ruskem veleposlaništvu na Norveškem, prenašal zaupne informacije in od njega prejemal denar.

Norveška
Novice Norveška zaradi vohunjenja izgnala ruskega diplomata

Harsharna Singha Tathgarja so agenti norveške obveščevalne službe PST prijeli v restavraciji v Oslu, v kateri je bil skupaj z ruskim obveščevalcem. Zaposlen je bil pri podjetju DNV GL, ki izvaja certifikacijo za potrebe zavarovanja pomorske in naftne industrije ter industrije zemeljskega plina in obnovljivih virov energije.

Po navedbah PST je imel na svojem položaju dostop do informacij, ki bi lahko bile zelo pomembne in zanimive za druge države in akterje. Če bodo 50-letnika spoznali za krivega vohunjenja, mu grozi do 15 let zapora.

Moskva
Novice Avstrija zaradi vohunjenja izgnala ruskega diplomata

V zadnjih desetletjih je več primerov vohunjenja pokvarilo odnose med Rusijo in Norveško, članico zveze Nato.