Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2024,
16.42

Osveženo pred

5 ur, 44 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,68
napad Volodimir Zelenski Vladimir Putin Ukrajina Rusija

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2024, 16.42

5 ur, 44 minut

V ukrajinskem napadu na rusko pristanišče Kavkaz potonila tovorna ladja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,68

Ruski uradniki so danes sporočili, da je po ukrajinskem zračnem napadu na rusko pristanišče Kavkaz v južni regiji Krasnodar potonila tovorna ladja, ki je prevažala rezervoarje goriva. Ruska zračna obramba je sicer po lastnih navedbah danes odbila več ukrajinskih napadov z brezpilotniki in raketami na zahodu države, kjer je v regiji Volgograd izbruhnil požar na območju obrambnega ministrstva. Ukrajinske napade so ruske sile odbile tudi v regijah Rostov, Kursk, Brjansk in Voronež. Medtem je Rusija zajela vas Mežove v regiji Donbas. Ruski predsednik Vladimir Putin je Ukrajino danes obtožil poskusa napada na jedrsko elektrarno Kursk, pri čemer dokazov za svoje navedbe ni podal.

Po ukrajinskem zračnem napadu na rusko pristanišče Kavkaz v južni regiji Krasnodar je potonila tovorna ladja, ki je prevažala rezervoarje goriva, so sporočili ruski uradniki. Na kraj napada so bili napoteni reševalci. Po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti pogrešajo pet ljudi, ki so bili v času napada na ladji.

"Zaradi poškodb je ladja potonila v vodah pristanišča Kavkaz v južni regiji Krasnodar," je na Telegramu zapisal operativni štab ruske regije in dodal, da so bile na kraj napada napotene reševalne službe, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti oblasti pogrešajo pet ljudi, ki so bili v času napada na ladji. Na družbenih omrežjih so medtem zaokrožile fotografije, ki prikazujejo požar in dim v pristanišču Kavkaz.

Ukrajina je od začetka ruske invazije februarja 2022 v Črnem morju izvedla več napadov na ruska plovila, zaradi česar je Moskva svojo črnomorsko floto iz oporišča v Sevastopolu na južni obali polotoka Krim premestila proti vzhodu v Novorosijsk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem na današnji prireditvi za vojne veterane pozval ukrajinsko vojsko, naj okrepi napade na rusko ozemlje. "Da bi okupatorja vrgli iz svoje dežele, moramo ruski državi na njenem ozemlju povzročiti čim več težav," je dodal.

Rusi odbili napad dronov

Po navedbah guvernerja regije Volgograd Andreja Bočarova pa je ruska zračna obramba odbila napad dronov na območju Marinovka. "Večina brezpilotnikov je bila uničena," je dejal na omrežju Telegram in potrdil izbruh požara na območju ministrstva za obrambo, ki ni povzročil žrtev. Po navedbah ruskih vojaških blogerjev je bil cilj napadov letalska baza Marinovka, ki je približno 45 kilometrov oddaljena od mesta Volgograd. Zaradi napadov so začasno omejili delovanje civilnega letališča v Volgogradu.

O napadih poročajo tudi iz obmejne regije Kursk. Vršilec dolžnosti guvernerja regije Aleksej Smirnov je sporočil, da je ruska zračna obramba uničila ukrajinski raketi in brezpilotno letalo.

Tudi južneje v regiji Rostov so po besedah guvernerja Vasilija Golubeva ubranili napad s petimi brezpilotnimi letali.

Davi so sestrelili tudi brezpilotne letalnike v regijah Voronež in Brjansk, sta sporočila tamkajšnja guvernerja. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so od včeraj prestregli 28 dronov, med njimi 13 nad regijo Volgograd, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je v sredo preprečila tudi poskus skupine ukrajinskih borcev, da bi prečkala mejo med regijama Brjansk in Kursk.

Ukrajina, Tank, Rusija, uničen tank | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Medsebojne obtožbe glede ogrožanja jedrske varnosti

V regiji Kursk se nahaja jedrska elektrarna Kursk, ki jo bo po današnjih napovedih prihodnji teden obiskal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi. Datum obiska še ni znan.

"Sovražnik je ponoči poskušal napasti jedrsko elektrarno, o čemer je bila obveščena Mednarodna agencija za jedrsko energijo," je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Ruski mediji pred tem niso poročali o poskusu napada na nuklearko, ki je sicer v središču pozornosti, odkar je Ukrajina 6. avgusta sprožila kopensko ofenzivo na obmejno rusko regijo Kursk.

Grossi je sicer že 9. avgusta zaradi spopadov v Kursku Rusijo in Ukrajino pozval k spoštovanju pravil jedrske varnosti na konfliktnih območjih. "Rad bi pozval vse strani k maksimalni zadržanosti, da bi se izognili jedrski nesreči s potencialno resnimi posledicami sevanja," je opozoril.

Ukrajina in Rusija sta si od začetka ruske invazije februarja 2022 večkrat izmenjali obtožbe glede ogrožanja jedrske varnosti. Ruska vojska je v prvih dneh invazije začasno zavzela nuklearko v Černobilu, pozneje pa tudi nuklearko v Zaporožju, ki jo še vedno nadzira.

Rusija zaradi poročanja iz Kurska z novimi kazenskimi preiskavami proti novinarjem

Ruska varnostna služba FSB je danes sporočila, da je zaradi nezakonitega prečkanja meje uvedla kazensko preiskavo proti še trem novinarjem. Trojica je namreč poročala iz delov ruske obmejne regije Kursk, ki so jih v okviru čezmejnega vdora zavzele ukrajinske sile. Zaradi prečkanja meje jim grozi do pet let zapora.

"V kratkem bodo uvrščeni na mednarodni seznam iskanih oseb," je še sporočil FSB in pojasnil, da so trije novinarji snemali na območju kraja Sudža, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Trojica, proti kateri je FSB sprožil kazensko preiskavo, so novinar ameriške televizije CNN Nick Paton Walsh, glavni dopisnik za mednarodno varnost, ki je 16. avgusta poročal iz Sudže, ter ukrajinski novinarki Diana Bucko in Olesja Borovik. Prva poroča za spletni medij Hromadske, druga pa za televizijo My Ukraina.

FSB je sicer že pred tem kazensko preiskavo sprožil proti dvema novinarjema italijanske javne televizije RAI in ju obtožil nezakonitega prečkanja meje ter snemanja na območju Sudže. Rusija je v petek tudi italijansko veleposlanico v Moskvi Cecilio Piccioni poklicala na pogovor, ta pa je stopila v bran novinarski ekipi in se zavzela za medijsko neodvisnost.

Več medijev je v zadnjih dneh objavilo poročila iz Sudže, osrednjega mesta v regiji Kursk, ki so ga ukrajinske enote po lastnih navedbah zavzele v okviru vdora na rusko ozemlje. Ruske oblasti so zaradi ukrajinskega napredovanja iz treh obmejnih regij evakuirale okoli 200 tisoč ljudi.

Zelenski se je srečal z vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil 

Obmejno območje v ukrajinski regiji Sumi je danes obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je po lastnih navedbah srečal z vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil Oleksandrom Sirskim ter poveljnikom vojaške uprave v regiji. Zelenski je dodal, da je Kijev zajel še eno vas in dodatne vojne ujetnike, ki jih bodo uporabili za prihodnje izmenjave, poroča AFP.

Medtem se ukrajinske sile borijo tudi na vzhodu države v zasedeni regiji Donbas, kjer ruska vojska zlagoma napreduje. Po navedbah Zelenskega je ob obisku regije Sumi beseda tekla tudi o okrepitvi obrambe mest Toreck in Pokrovsk, ki se nahajata na območju silovitih bojev ob frontni črti.

Rusko obrambno ministrstvo danes poroča o zavzetju vasi Mežove, ki se nahaja med februarja zavzeto Avdijivko in logističnim središčem v Pokrovsku, kamor je usmerjeno napredovanje ruskih sil.

Vladimir Putin
Novice Borrell ukrajinsko ofenzivo v regiji Kursk označil za hud udarec za Putina
Ne spreglejte