Torek,
6. 12. 2011,
20.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

korupcija

Torek, 6. 12. 2011, 20.40

8 let

Rodu Blagojevichu se obeta dolga zaporna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji guverner ameriške zvezne države Illinois Rod Blagojevich bo moral na izrek kazni za korupcijo počakati do srede, vendar pa ni veliko dvoma, da bo kazen visoka.

Zvezni sodnik James Zagel je namreč kot absurdne zavrnil trditve obrambe, da je bilo izsiljevanje Roda Blagojevicha, ki so ga posnele prisluškovalne naprave zvezne policije FBI, posledica manipulacij njegovih sodelavcev. 55-letni potomec srbskih priseljencev v ZDA je bil aretiran decembra leta 1998, ker je skušal prodati zvezni senatni sedež iz Illinoisa novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame.

FBI ga je že dlje časa preiskoval zaradi drugih primerov korupcije, vendar pa so posnetki barantanja za imenovanje Obamovega začasnega naslednika v zveznem senatu postopek pospešili. Na prvem sojenju se je porota uspela poenotiti le pri eni od 24 točk obtožnice in Blagojevicha spoznala za krivega laganja preiskovalcem. Zvezni tožilec Patrick Fitzgerald je pripravil nov primer, tokrat z 20 točkami in porota je Blagojevicha spoznala za krivega še 17 kaznivih dejanj.

Grozi mu najmanj deset let zapora Grozi mu najmanj deset let zapora, čeprav tožilstvo zahteva od 15 do 20 let, med drugim tudi zaradi njegovega norčevanja iz pravosodnega sistema. Blagojevich je sicer finančno uničen, večina Američanov pa ga ne jemlje resno, še posebej po njegovih izpadih na televizijah. Sodnik se bo o kazni izrekel v sredo, pred tem pa bo poslušal tudi Blagojevichev osebni zagovor.

Za Obamov sedež skušal pridobiti 1,5 milijona dolarjev Sodnik Zagel je dejal, da se s posnetkov FBI jasno sliši, da je bil Blagojevich kolovodja vseh poskusov osebnega okoriščanja s političnim položajem in je med drugim skušal za Obamov sedež dobiti 1,5 milijona dolarjev. Na posnetkih je sicer slišati tudi njegovo soprogo Patti, ki ga pri tem vzpodbuja.