Sreda,
11. 9. 2024,
13.44

Osveženo pred

3 ure, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Natisni članek

zgodovina Izola Slovenija Hrvaška jahta

Sreda, 11. 9. 2024, 13.44

3 ure, 57 minut

Redka jahta, vredna milijone, iz Izole na Hrvaško #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

Kultna jahta Alfamarine Cronos 83, poimenovana Birgit, je pretekli teden, potem ko je bila več let zasidrana v izolski marini, prispela na obnovo v kvarnersko mesto Bakarac. Gre za zelo redek model, ki so jih na svetu proizvedli le nekaj, zanjo pa bi lahko dobili lepo vsoto denarja. 

Pretekli konec tedna so iz Izole v Bakarac prepeljali  25-metrsko jahto Birgit, specifično plovilo, ki ga je v osemdesetih letih zgradil italijanski ladjedelec Alfamarine Franco Harrauer. Gre za zelo redek model, ki so jih na svetu proizvedli le nekaj. Znane so bile po svojih zmogljivih motorjih, ki so omogočali doseganje impresivnih hitrosti. 

Jahta Birgit je bila več let zasidrana v izolski marini. Bila je kot spomenik. 

Jahta je trenutno v morju, vendar jo nameravajo spraviti na kopno in jo obnoviti. Zaradi slabega vzdrževanja skozi leta namreč ni v najboljšem stanju, a strokovnjaki trdijo, da je ladijski trup izjemno dobro ohranjen, kar predstavlja dobro osnovo za obnovo. Ta bo trajala več let. 

Jahto imajo namen popraviti in ji povrniti nekdanji sijaj.  | Foto: Pixsell/Goran Kovacic Jahto imajo namen popraviti in ji povrniti nekdanji sijaj.  Foto: Pixsell/Goran Kovacic

Jahta ima zgodovinsko vrednost 

Hrvaški portal Net.hr navaja, da bi vrednost Birgit, če bi jo ustrezno vzdrževali, danes verjetno znašala milijone evrov. Kljub slabemu stanju ima ta jahta zgodovinsko in tehnično vrednost ter predstavlja edinstven primer ladjedelništva iz prejšnjega stoletja, kar lastnika dodatno motivira, da jo obnovi.

Pojavila so se tudi namigovanja, da naj bi jahta zaradi nevzdrževanja bila nevarna in naj bi jo poslali v razrez, a lastnik Vadim Arsenyuk, direktor podjetja Skydeal Marin, registriranega v Šibeniku, to odločno zanika. "Ladja nikakor ne gre v razrez, ampak jo nameravam obnoviti in restavrirati," je dejal. 

Trajekt na Cres
Novice Jahta trčila v trajekt na Hrvaškem
Pelorus. Jahta.
Novice Pri Murterju trčili jahta in ribiška ladja: ena oseba umrla, kapitana pridržali, jahta potonila
Marina Punat na Krku
Novice Na obali Krka nasedla slovenska jahta