Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
21.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 21.55

8 let, 3 mesece

PREGLED TEDNA: Letala padajo z neba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pregled tedna od 26. julija do 1. avgusta.

V hribovju na obrobju Islamabada je strmoglavilo pakistansko potniško letalo s 152 ljudmi na krovu, nesreče pa ni preživel nihče. Letalo airbus A321 pakistanskega prevoznika Air Blue, ki je bilo na poti iz Karačija, je strmoglavilo po tem, ko je skušalo v slabem vremenu pristati na islamabadskem letališču. Vzrok nesreče še ni znan.

Direktor britanske naftne družbe BP Tony Hayward je vendarle odstopil, s čimer je okoljska katastrofa v Mehiškem zalivu vendarle doživela nekakšen epilog. Po aprilski eksploziji na naftni ploščadi podjetja BP je so namreč v morje iztekle enormne količine nafte. Haywarda bo z začetkom oktobra zamenjal dosedanji upravni direktor BP Bob Dudley.

Spletna stran WikiLeaks je objavila 92.000 tajnih ameriških vojaških dokumentov o vojni v Afganistanu med letoma 2004 do 2009. Gre za največje neavtorizirano razkrijte dokumentov v vojaški zgodovini, zapisi pa razkrivajo veliko podrobnosti, od tega, da so Američani uporabljali posebno enoto za boj proti pomembnim upornikom in talibanom, da so operacije te skupine zahtevale tudi civilne žrtve, vmes pa so tudi poročila, da naj bi sicer zavezniška pakistanska tajna služba v resnici pomaga afganistanskim upornikom. Objava dokumentov je naletela na burne odzive, predvsem, da bi to lahko ogrozilo življenja tako zaveznikov kot Afganistancev na terenu. Ne glede na objavo zaupnih dokumentov pa je ameriški kongres le nekaj dni kasneje potrdil dodatnih 59 milijard dolarjev za nadaljevanje vojne v Afganistanu.

V Italiji je minuli teden prišlo do razkola v vladajoči stranki premiera Silvia Berlusconija, ki se je po 17 letih sodelovanja dokončno sprl s svojim nekdaj največjim zaveznikom in ključnim političnim partnerjem Gianfrancom Finijem. Berlusconi je Finija je zaradi vse glasnejših kritik in "ustanavljanja stranke znotraj stranke" izključil iz stranke Ljudstvo svobode (PDL) in s tem sprožil krizo v vladajoči koaliciji.

V nemškem Duisburgu so se z žalno slovesnostjo spomnili 21 smrtnih žrtev Parade ljubezni, ki je potekala 24. julija. Poleg sorodnikov in prijateljev umrlih sta se žalne maše udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel ter predsednik Christian Wulff. Na Paradi ljubezni je v gneči umrlo 21 ljudi, starih od 18 do 38 let, več kot 500 ljudi pa je bilo v tragediji ranjenih.

V Rusiji se gasilci in prostovoljci borijo z več kot 770 gozdnimi požari, ki so izbruhnili v času hudega vročinskega vala in divjajo na 114.000 hektarih površin. Uradno zabeleženo število žrtev požarov trenutno znaša 33.

Julij je bil najbolj smrtonosen mesec v Iraku v zadnjih dveh letih. V minulem mesecu je bilo v nasilju ubitih 535 ljudi, med njimi 396 civilistov, kažejo podatkih iraških ministrstev za zdravje, obrambo in notranje zadeve. Na poročilo se je odzvala ameriška vojska, ki je zanikala visoko število umrlih. Američani so namreč v juliju našteli 222 smrtnih žrtev.

S podelitvijo nagrad srce Sarajeva se je sklenil 16. sarajevski filmski festival. Najboljši film festivala je postal Tilva Roš srbskega režiserja Nikole Ležaića. Za najboljšo igralko je žirija razglasila Romunko Mirelo Oprisor v filmu Marti, dupa craciun (V torek, po božiču), za najboljšega igralca Marka Todorovića v filmu Tilva Roš.

Ne spreglejte