Nedelja,
27. 4. 2014,
16.05

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajina Krim protest Ovse

Natisni članek

Nedelja, 27. 4. 2014, 16.05

1 leto, 5 mesecev

Podporniki federalizacije na ulicah: "Ne krvavi kijevski hunti!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Več tisoč ljudi se je zbralo na osrednjih trgih dveh večjih mest na vzhodu Ukrajine in izrazilo nasprotovanje oblastem v Kijevu. Protestniki v Harkovu in Donecku so zahtevali referendum.

V Hakrovu je nekaj sto protestnikov praktično v celoti zasedlo Leninov trg, čeprav je osrednja cesta, ki pelje čezenj, ostala prevozna. Demonstranti napovedujejo, da bodo 1. maja izvedli še večji protest proti oblastem v Kijevu, ki se ga bo udeležilo na tisoče ljudi.

Medtem se je na Leninovem trgu v mestu Doneck zbralo okoli tri tisoč ljudi. Njihov shod se je začel z minuto molka v spomin na policiste, ki so umrli v spopadih med varnostnimi silami in radikalci na kijevskem Trgu neodvisnosti, in v spomin na proruske aktiviste, ki so pred tednom dni umrli v streljanju v mestu Slavjansk.

Protestniki so tudi v Donecku zahtevali referendum o federalizaciji, ob tem pa vzklikali: "Ne krvavi kijevski hunti!"

Kasneje so v Donecku aktivisti v kamuflažnih uniformah vdrli v prostore regionalne televizijske postaje. Prevzeli so nadzor nad satelitskimi antenami in drugo opremo. Dvignili so zastavo separatistične ljudske republike Doneck in napovedali ukinitev ukrajinskih programov ter oddajanje svojih vsebin.

Opazovalci Ovseja pod nadzorom oboroženih separatistov Medtem pa so proruski separatisti, ki so v petek na vzhodu Ukrajine pridržali člane opazovalne misije Ovse, javnosti predstavili osem moških, Evropejcev, ki so bili člani 13-članske skupine za preverjanje stanja na vzhodu Ukrajine.

Opazovalci so štirje Nemci, Danec, Poljak, Šved in Čeh. Še štirje člani so ukrajinski vojaki, ki pa jih novinarji niso videli. Enega moškega, domnevno voznika, pa so napadalci že izpustili.

Opazovalci Ovseja so pod nadzorom oboroženih separatistov spregovorili z novinarji in zagotovili, da se počutijo dobro. Kot so povedali, so jih zajeli v petek kakšne štiri kilometre zunaj Slavjanska, ko so se nameravali ravno vrniti v Doneck.

Oborožene separatiste vodi samooklicani župan Vjačeslav Ponomarjov, ki je zagotovil, da opazovalci Ovseja "niso talci, ampak naši gostje".

Svarilo Rusiji, naj konča provokacije v Ukrajini Ameriški predsednik Barack Obama pa je sporočil, da sledijo nove sankcije, ki jih mednarodna skupnost pripravlja proti Rusiji, v opomin Moskvi, da mora končati "provokacije" na vzhodu Ukrajine.

"Za nas je pomembno, da naredimo korak naprej in Rusiji pošljemo sporočilo, da se morajo dejavnosti za destabilizacijo Ukrajine končati," je na novinarski konferenci med obiskom v Maleziji dejal Obama. "Dokler bo Rusija nadaljevala provokacije, namesto da bi skušala krizo rešiti na miren način, bomo odgovarjali s posledicami, ki bodo vedno hujše," je dodal ameriški predsednik.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu po telefonu dejal, da Washington skrbijo "provokativni" premiki ruskih sil ob rusko-ukrajinski meji. ZDA so po njegovih besedah zaskrbljene tudi zaradi ruske podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine, ki po njegovem mnenju "spodkopavajo stabilnost, varnost in enotnost" Ukrajine.