Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

papež Rio de Janeiro potovanje

Petek, 26. 4. 2013, 16.24

8 let

Papež letos samo v Rio de Janeiro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi papež Frančišek bo letos odpotoval zgolj na Svetovni dan mladih v brazilski Rio de Janeiro. Dokončal pa naj bi encikliko, ki jo je začel že njegov predhodnik Benedikt XVI.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sporočil, da bo papež Frančišek letos odpotoval samo na eno mednarodno potovanje, in sicer v Rio de Janeiro, kjer se bo med 23. in 28. julijem odvijal svetovni dan mladih. "Letos ne pričakujte nobenih mednarodnih potovanj razen potovanja v Brazilijo na 28. svetovni dan mladih," poudarja Lombardi.

Lombardi je ob tem dodal, da ne more izključiti možnosti, da bi novi papež še letos dokončal encikliko, ki jo je zastavil že njegov predhodnik Benedikt XVI. V encikliki oziroma papeški okrožnici papež začrta načela, smernice in navodila Katoliške cerkve, ki se v duhu evangelija dotikajo sodobnih družbenih vprašanj, hkrati pa ponujajo tudi konkretne predloge in rešitve.

Papež Benedikt je v svojem pontifikatu objavil tri enciklike, četrto bi po napovedih moral izdati v začetku tega leta, kar pa je preprečil njegov nenadni odstop. Nič nenavadnega sicer ni, da naslednik na papeškem sedežu dokonča encikliko svojega predhodnika. Enako je delo papeža Janeza Pavla II. s svojo prvo encikliko Bog je ljubezen nadaljeval tudi upokojeni papež Benedikt XVI.

Lombardi je ob tem potrdil tudi napovedi, da se bo Benedikt XVI. kmalu selil iz svoje poletne rezidence Castel Gandolfo in se preselil v samostan v vatikanskih vrtovih, ki so ga zanj tudi prenovili. Papež Frančišek pa do nadaljnjega še naprej ostaja v vatikanski rezidenci za goste. Lombardi pravi, da je papežu prebivališče "zelo všeč" in se v tem trenutku ne želi seliti, čeprav končna odločitev o tem še ni bila sprejeta.

Ne spreglejte