SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papandreu ne bo vodil prehodne grške vlade

1

termometer

Urad grškega predsednika Papuljasa je po kriznem srečanju s premierjem Papandreujem in opozicijskim voditeljem Samarasom sporočil, da je Papandreu dal vedeti, da ne bo vodil prehodne vlade.

Pogajanja o tem kdo bo šef prehodne vlade in sestavi kabineta se bodo med Georgeom Papandreujem in Antonisom Samarasom nadaljevala v ponedeljek, ko se bo Karolos Papuljas sestal še z voditelji vseh grških političnih strank.

V Grčiji so sicer ves konec tedna potekala prizadevanja za rešitev vladne krize, ki jih je uvodoma oviralo vztrajanje Papandreuja, da ne bo odstopil dokler ne bo sprejet dogovor o prehodni vladi. Samaras pa je zahteval naj Papandreu najprej odstopi.

Sedaj naj bi se dogovorila, da bo najprej oblikovana prehodna vlada, ki bo nato izvedla uresničitev nedavnega dogovora za rešitev grške in s tem tudi krize celotnega območja evra. Nato pa naj bi bile izvedene predčasne volitve. O grški krizi v ponedeljek v Bruslju zasedajo tudi finančni ministri držav območja evra.

Koalicijski vladi so naklonjeni tudi Grki Naklonjenost koalicijski vladi izražajo tudi grški državljani. Glede na danes objavljeno javnomnenjsko raziskavo v tedniku Protothema, to možnost podpira 52 odstotkov Grkov, medtem ko jih je 36 odstotkov naklonjenih predčasnim volitvam. Raziskava v tedniku Ethnos kaže nekaj odstotkov nižjo podporo koalicijski vladi, ki pa je še vedno višja od podpore predčasnim volitvam. Za to možnost bi se jih odločilo 42 odstotkov.

Pozivi k oblikovanju vlade narodne enotnosti so se začeli pojavljati po Papandreujevem propadlem poskusu izvedbe referenduma o dogovoru glede celovite rešitve za težave območja evra, ki vključuje tudi nov paket pomoči Grčiji. Dogovor so konec oktobra v Bruslju dosegli voditelji Evropske unije.

Napoved referenduma je sprožila neodobravanje Napoved referenduma v začetku tedna je sprožila neodobravanje tako v Grčiji kot tudi v svetu, šokirani so bili predvsem evropski voditelji. Pojavljati so se začela celo ugibanja o možnosti izstopa Grčije iz območja evra.

Številni tako domači kot tuji politiki so Papandreuja pozvali, naj se referendumu odpove in to je tudi pod pritiskom svojih lastnih ministrov in poslancev v četrtek tudi storil in obljubil prizadevanja za oblikovanje koalicijske vlade. Dodal je še, da je pripravljen odstopiti s položaja.

S tem si je v petek zagotovil izglasovanje zaupnice v parlamentu. Kljub predhodnim napovedim več socialističnih poslancev, da ga ne bodo podprli, je vlada v 300-članskem parlamentu dobila tesno večino 153 glasov.

Finančni ministri evroobmočja svarijo Grčijo Razmere v Grčiji medtem še naprej zaposlujejo tudi njene evropske partnerice. Po več maratonskih srečanjih v minulih tednih se finančnim ministrom držav v območju evra v ponedeljek v Bruslju obeta še ena dolga noč reševanja Grčije in evra.

Ministri naj bi Grčijo predvidoma ponovno pozvali k politični enotnosti v podporo oktobrskemu dogovoru ter jo posvarili, da ne bo dobila niti centa več, če ne bo izvedla obljubljenih ukrepov za ureditev javnih financ in strukturnih reform.

To opozorilo se v prvi vrsti nanaša na šesti obrok osmih milijard evrov posojil v okviru lani dogovorjene pomoči državi, ki znaša 110 milijard evrov. Od tega območje evra prispeva 80 milijard evrov, preostalo pa Mednarodni denarni sklad (IMF).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin