Ponedeljek,
27. 6. 2011,
12.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Palestina neodvisnost

Ponedeljek, 27. 6. 2011, 12.07

8 let, 5 mesecev

Palestinci odločeni zaprositi ZN za priznanje neodvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Palestinske oblasti so se tudi uradno odločile, da bodo septembra poskušale v Združenih narodih doseči priznanje neodvisne palestinske države.

Država naj bi obsegala Zahodni breg, Gazo in vzhodni del Jeruzalema, je v nedeljo po srečanju palestinskega vodstva v Ramali sporočil palestinski predsednik Mahmud Abas.

Bo to konec kolonizacije? "Seveda še vedno obstajajo taki, ki trdijo, da je naša odločitev, da gremo v ZN, le del naše taktike in manever," je dejal Abas. A po njegovih besedah je to "nujen ukrep v primeru neuspeha pogajanj".

Kot je poudaril, "doslej še ni bilo sprejemljivega političnega načrta" za obnovo mirovnih pogajanj z Izraelom "na podlagi mednarodnih resolucij, rešitve dveh držav in ustavitve kolonizacije". Zadnja neposredna pogajanja z izraelsko stranjo so propadla septembra lani.

Na nedeljskem srečanju v Ramali so predstavniki palestinskega gibanja Fatah in Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) razpravljali o pripravah v luči prošnje za priznanje palestinske države s strani Generalne skupščine ZN na septembrskem zasedanju. Palestinska država bi obsegala ozemlje znotraj meja izpred šestdnevne vojne leta 1967.

Številne države podpirajo prizadevanja Palestine Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nedavno izrazil upanje, da mu bo najmanj 30 držav v ZN uspelo prepričati v glasovanje proti priznanju neodvisne Palestine, če bo ta tema na dnevnem redu zasedanja GS ZN septembra.

Razglasitvi neodvisnosti, ki bi zaobšla Izrael, nasprotujejo tako ZDA kot tudi več evropskih držav, med drugim Nemčija in Italija. Po drugi strani pa države, kot sta Brazilija in Argentina, podpirajo prizadevanja Palestincev za priznanje neodvisne palestinske države.