Sobota,
2. 3. 2013,
7.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivo Josipović Borut Pahor

Sobota, 2. 3. 2013, 7.28

8 let

Pahor in Josipović prepričana v pravočasno ratifikacijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Ivo Josipović sta na srečanju v Salzburgu izrazila prepričanje, da bo slovenski parlament pravočasno ratificiral pristopno pogodbo Hrvaške z Evropsko unijo.

To je bilo njuno prvo srečanje, odkar je bil Pahor decembra lani izvoljen za slovenskega predsednika. Pahor je v izjavi za medije po kratkem srečanju z Josipovićem spomnil, da so vsi voditelji parlamentarnih strank na sestanku pri njem sredi februarja sprejeli dogovor, da bo DZ pravočasno ratificiral hrvaško pristopno pogodbo, ko bosta slovenska in hrvaška vlada našli primerno rešitev za vprašanje LB. "V Sloveniji dogovori nekaj veljajo," je poudaril Pahor, "zato lahko brez velikega tveganja rečem, da bo pristopna pogodba pravočasna ratificirana".

Pahor: Na koncu vedno zmaga modrost Kot je dejal, vprašanje ratifikacije sicer ni enostavno, ker zahteva dvotretjinsko večino v parlamentu, "vendar lahko ob dovolj veliki politični potrpežljivosti, strpnosti, preudarnosti in odgovornosti upravičeno pričakujemo, da bo ta opravljena pravočasno". "Na koncu vedno zmaga modrost," je prepričan Pahor. Josipović je dejal, da sta s Pahorjem izrazila močno podporo vladama, da najdeta optimalno rešitev za obe strani in da se vprašanje ratifikacije reši čimprej. "Za to obstaja dobra volja, politična volja v obeh državah," je poudaril hrvaški predsednik.

Josipović: Slovenijo in Hrvaško vodijo odgovorni ljudje Tudi Josipović ne dvomi o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu. "Tako Hrvaško kot Slovenijo so vodili in ju vodijo odgovorni ljudje in nimam nobenega razloga, da bi dvomil o tem, da bodo naredili to, kar je najboljše za obe državi," je poudaril. Josipović je prvo srečanje s Pahorjem izkoristil tudi za to, da ga je povabil na obisk na Hrvaško. Oba sta se strinjala, da bo najboljša priložnost za to po sklenitvi dogovora o LB-ju ali po ratifikaciji sporazuma.