Ponedeljek,
6. 4. 2015,
7.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ukrajina vojna

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 4. 2015, 7.46

8 let, 3 mesece

Ob obletnici začetka upora na vzhodu Ukrajine v Kijevu o reformi ustave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pred letom dni so proruski separatisti zasedli vladna poslopja v več mestih na vzhodu Ukrajine, kar je sprožilo krvavo državljansko vojno, ki je še danes ni konec.

V letu dni je konflikt na vzhodu Ukrajine zahteval več kot 6000 življenj, kljub februarskemu sporazumu iz Minska pa na območju še ni miru, temveč le krhko premirje, težke so tudi gospodarske razmere.

Cilj reforme je usmeritev Ukrajine proti evropskim vrednotam Ob tej okrogli obletnici je v Kijevu z delom začela posebna komisija parlamenta, ki bo pripravila reformo ustave, ki je del dogovora o premirju iz Minska. Februarski dogovor med drugim predvideva ustavno reformo s poudarkom na decentralizaciji države. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je na prvem zasedanju parlamentarne ustavne komisije napovedal decentralizacijo pristojnosti odločanja, ki pa se ne bo dotaknila področij obrambe, varnosti in zunanje politike. Porošenko je obenem poudaril, da je cilj ustavne reforme usmeritev Ukrajine proti evropskim normam in vrednotam.

Proruski separatisti zahtevajo federalizacijo Ukrajine Proruski separatisti v regiji Doneck so kritični, ker v omenjeni komisiji ni njihovih predstavnikov. Poleg tega trdijo, da so načrti vlade v Kijevu v nasprotju z mirovnim načrtom za vzhod Ukrajine, ki predvideva več avtonomije za regiji Lugansk in Doneck. Separatisti, kot tudi njihova največja podpornica Rusija, zahtevajo federalizacijo Ukrajine.

Porošenko: Ukrajine je bila, je in bo enotna država A federalni državni ureditvi Porošenko nasprotuje. "Ukrajine je bila, je in bo enotna država," je danes poudaril predsednik. Istočasno sicer tokrat ni izključil možnosti izvedbe referenduma o večji avtonomiji vzhodnih regij. Zagotovil je, da če bo ustavna komisija ugotovila, da je glasovanje o večji avtonomiji regij potrebno, on temu ne bo nasprotoval.

Ministrstvo imenovalo vojaškega svetovalca, ki ni pogodu Rusiji Ukrajinsko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so vodjo ultranacionalistične paravojaške skupine Desni sektor imenovali za vojaškega svetovalca. Dmitro Jaroš, ki je bil lani izvoljen v ukrajinski parlament, naj bi svetoval načelniku štaba ukrajinske vojske Viktorju Muženku.

Jaroš naj bi deloval kot povezava med vojsko in prostovoljnimi enotami. Slednje naj bi odslej vse, vključno z Desnim sektorjem, delovale pod nadzorom Kijeva. Predstavniki Desnega sektorja so sicer sporočili, da bo Desni sektor ostal "neodvisen" od vladnega nadzora, a da bo sedaj dobival sredstva od obrambnega ministrstva.

Pripadniki Desnega sektorja so dobro izurjeni in znani po svoji disciplini in prepovedi pitja alkohola. Skupina je večjo pozornost prvič pritegnila ob uličnih bojih med proevropskimi protesti na kijevskem Majdanu. Jaroša na separatističnem vzhodu in v Rusiji vidijo kot skrajnega desničarja. Ruske oblasti ga celo iščejo z mednarodno tiralico zaradi "spodbujanja k terorizmu".