SiolNET. Novice Svet
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi predsednik hrvaške SDP je Peđa Grbin

0,21

termometer

Peđa Grbin
Foto: STA

Novi predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP je saborski poslanec Peđa Grbin. V soboto je v drugem krogu strankarskih volitev dobil 65 odstotkov oddanih glasov. Protikandidat, predsednik krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, je prejel 35 odstotkov glasov.

Volitev se je udeležilo nekaj manj kot osem tisoč članov SDP. Peđa Grbin bo doslej četrti predsednik te stranke s politične levice, na položaju pa bo nasledil Davorja Bernardića, ta je odstopil po slabem rezultatu SDP na julijskih parlamentarnih volitvah.

V nagovoru po izvolitvi je Grbin poudaril, da "biti predsednik SDP pomeni biti na čelu državljanske in levičarske Hrvaške, pa tudi tistih progresivnih opcij, ki so vedno bile gonilna sila države".

Dejal je, da bodo spremembe v SDP začeli takoj. Stranka je že nekaj let v globoki krizi predvsem zaradi prepirov med različnimi strujami in pomanjkanja razpoznavnih politik, s katerimi bi pridobili več volivcev.

Grbin bo kandidat SDP za premierja na naslednjih hrvaških parlamentarnih volitvah in tudi neformalni vodja parlamentarne opozicije.

Grbin se je rodil leta 1979 v Pulju. Je diplomirani pravnik z odvetniškimi izkušnjami. V SDP se je vpisal še kot študent leta 1998. Od leta 2016 je bil eden od štirih podpredsednikov stranke. V saboru je že četrti mandat. Prvič je bil za poslanca izvoljen leta 2011.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin