Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2018,
10.20

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Theresa May Velika Britanija brexit nezaupnica

Torek, 18. 12. 2018, 10.20

5 let, 3 mesece

Nov preizkus za britansko premierko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Theresa May | Mayeva je prejšnji teden preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki, v kateri številni niso zadovoljni z dogovorom o brexitu. Številni mediji sicer govorijo o pirovi zmagi, saj je za nezaupnico svoji vodji glasovala kar tretjina britanskih konservativcev. | Foto Reuters

Mayeva je prejšnji teden preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki, v kateri številni niso zadovoljni z dogovorom o brexitu. Številni mediji sicer govorijo o pirovi zmagi, saj je za nezaupnico svoji vodji glasovala kar tretjina britanskih konservativcev.

Foto: Reuters

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je v ponedeljek vložil predlog glasovanja o nezaupnici proti britanski premierki Theresi May, potem ko je ta poslancem sporočila, da bodo o dogovoru o brexitu glasovali šele sredi januarja prihodnje leto. Izid glasovanja o nezaupnici je nezavezujoč.

"Ta parlament ne zaupa premierki, ker spodnjemu domu parlamenta ni dovolila pomembnega glasovanja," je poslancem pred vložitvijo nezaupnice dejal Corbyn, ki želi glasovanje o nezaupnici še pred božičem. Britanski parlament je zaradi premajhne podpore prejšnji teden na predlog premierke preložil glasovanje o dogovoru o brexitu, v ponedeljek pa je Mayeva sporočila, da bo glasovanje v tretjem tednu januarja.

Downing Street je predlog glasovanja o nezaupnici označil za neumne politične igrice.

Theresa May
Novice Mayeva: Parlament bo o dogovoru o brexitu glasoval sredi januarja

Izglasovana nezaupnica bi oslabila njeno avtoriteto

V razpravo in glasovanje o nezaupnici premierki mora privoliti vlada, tudi če bi bilo uspešno, pa ne bi samodejno povzročilo odstopa Mayeve. Po navedbah virov v spodnjem domu britanskega parlamenta je v parlamentu sicer "običajno, da se takim zahtevam ugodi".

Če bi nezaupnico, ki jo je vložil Corbyn, podprla večina poslancev, bi to dodatno oslabilo avtoriteto Mayeve, verjetno pa bi sledilo glasovanje o nezaupnici vladi in kasneje predčasne volitve.

Theresa May in Jean Claude Juncker
Novice Mayeva po odpovedi glasovanja o brexitu z evropskimi kolegi

Do brexita še 101 dan

Premierka se trudi prepričati poslance, naj podprejo dogovor o brexitu, ki ga je po dolgotrajnih pogajanjih dosegla s preostalimi 27 članicami EU. Če parlament dogovora ne bo podprl, bo Združeno kraljestvo 29. marca prihodnje leto iz Unije izstopilo brez dogovora.

O načrtih v primeru brexita brez dogovora bo britanska vlada govorila danes, 101 dan pred načrtovanim izstopom. A brexitu brez dogovora poslanci prav tako nasprotujejo.

Theresa May
Novice Še en vrh o brexitu: Kaj lahko Mayeva še pričakuje?

Veliko Britanijo v tem primeru namreč čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom, velika bi bila tudi negotovost v odnosih s tretjimi državami, saj bi morali na hitro skleniti niz trgovinskih dogovorov. Združeno kraljestvo bi brexit brez dogovora verjetno pahnil v recesijo.

Ne spreglejte