SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov preizkus za britansko premierko

0,04

termometer

Theresa May
Mayeva je prejšnji teden preživela glasovanje o nezaupnici v svoji stranki, v kateri številni niso zadovoljni z dogovorom o brexitu. Številni mediji sicer govorijo o pirovi zmagi, saj je za nezaupnico svoji vodji glasovala kar tretjina britanskih konservativcev. Foto: Reuters

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je v ponedeljek vložil predlog glasovanja o nezaupnici proti britanski premierki Theresi May, potem ko je ta poslancem sporočila, da bodo o dogovoru o brexitu glasovali šele sredi januarja prihodnje leto. Izid glasovanja o nezaupnici je nezavezujoč.

"Ta parlament ne zaupa premierki, ker spodnjemu domu parlamenta ni dovolila pomembnega glasovanja," je poslancem pred vložitvijo nezaupnice dejal Corbyn, ki želi glasovanje o nezaupnici še pred božičem. Britanski parlament je zaradi premajhne podpore prejšnji teden na predlog premierke preložil glasovanje o dogovoru o brexitu, v ponedeljek pa je Mayeva sporočila, da bo glasovanje v tretjem tednu januarja.

Downing Street je predlog glasovanja o nezaupnici označil za neumne politične igrice.

Theresa May Novice Mayeva: Parlament bo o dogovoru o brexitu glasoval sredi januarja

Izglasovana nezaupnica bi oslabila njeno avtoriteto

V razpravo in glasovanje o nezaupnici premierki mora privoliti vlada, tudi če bi bilo uspešno, pa ne bi samodejno povzročilo odstopa Mayeve. Po navedbah virov v spodnjem domu britanskega parlamenta je v parlamentu sicer "običajno, da se takim zahtevam ugodi".

Če bi nezaupnico, ki jo je vložil Corbyn, podprla večina poslancev, bi to dodatno oslabilo avtoriteto Mayeve, verjetno pa bi sledilo glasovanje o nezaupnici vladi in kasneje predčasne volitve.

Theresa May in Jean Claude Juncker Novice Mayeva po odpovedi glasovanja o brexitu z evropskimi kolegi

Do brexita še 101 dan

Premierka se trudi prepričati poslance, naj podprejo dogovor o brexitu, ki ga je po dolgotrajnih pogajanjih dosegla s preostalimi 27 članicami EU. Če parlament dogovora ne bo podprl, bo Združeno kraljestvo 29. marca prihodnje leto iz Unije izstopilo brez dogovora.

O načrtih v primeru brexita brez dogovora bo britanska vlada govorila danes, 101 dan pred načrtovanim izstopom. A brexitu brez dogovora poslanci prav tako nasprotujejo.

Theresa May Novice Še en vrh o brexitu: Kaj lahko Mayeva še pričakuje?

Veliko Britanijo v tem primeru namreč čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom, velika bi bila tudi negotovost v odnosih s tretjimi državami, saj bi morali na hitro skleniti niz trgovinskih dogovorov. Združeno kraljestvo bi brexit brez dogovora verjetno pahnil v recesijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin