Petek,
2. 8. 2013,
16.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ciper sojenje zapor

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2013, 16.36

8 let, 3 mesece

Nekdanji ciprski obrambni minister zaradi eksplozije za pet let v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nekdanji ciprski obrambni minister Kostas Papakostas je bil obsojen na pet let zapora zaradi eksplozije orožja v pomorski vojaški bazi, v kateri je pred skoraj dvema letoma umrlo 13 ljudi.

Nekdanjega ministra Papakostasa so spoznali za krivega uboja in povzročitve smrti iz malomarnosti, vendar pa ga ob izreku kazni ni bilo na sodišču, saj je prejšnji mesec, potem ko so ga spoznali za krivega, zbolel in se od takrat zdravi v bolnišnici.

V eksploziji julija 2011 je umrlo 13 ljudi, uničena pa je bila tudi bližnja osrednja elektrarna na Cipru, zaradi česar so se v državi vse poletje spopadali s pomanjkanjem elektrike. Eksplozija je povzročila za približno tri milijarde evrov škode.

Tudi trije gasilski poveljniki spoznani za krive Trije gasilski poveljniki so bili v istem primeru spoznani za krive zaradi malomarnosti, nato pa so jih obsodili na dve leti zapora. Nekdanjega zunanjega ministra Markosa Kiprianuja in poveljnika vojske Savasa Argiruja sodišče v Larnaki ni spoznalo za kriva. Tožilstvo se je nad to razsodbo sodišča pritožilo, svojci žrtev pa so proti oprostitvi protestirali.

Šlo naj bi za prvi primer v pravni zgodovini Cipra, da se je moralo toliko visokih uradnikov spopasti s tako resnimi obtožbami. Eksplozija je sprožila več tednov trajajoče proteste, na katerih so pozivali k odstopu takratnega predsednika Demetrisa Kristofijasa. Številni sicer verjamejo, da bi morali soditi predvsem Kristofijasu, ki naj bi bil najbolj odgovoren, vendar mu ustava zagotavlja imuniteto.

Eksplodiralo več zabojnikov z eksplozivom V takratnem incidentu je sicer eksplodiralo več zabojnikov z eksplozivom, ki je bilo od leta 2009 nezaščiteno v pomorski vojaški bazi na Cipru. Šlo je za iransko orožje, ki je bilo namenjeno v Sirijo, a so ga zasegli, v javnosti pa je bilo pred eksplozijo slišati številna opozorila o tem, da je tako skladiščenje zelo nevarno.