Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 3. 2014,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Amnesty International smrtna kazen

Četrtek, 27. 3. 2014, 12.11

8 let

Največ jih obesijo in obglavijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Amnesty International je ugotovila, da se je število izvršenih smrtnih kazni v letu 2013 v svetu povečalo za najmanj 15 odstotkov glede na leto poprej, predvsem na račun usmrtitev v Iraku in Iranu.

Največ usmrtitev na Kitajskem, a od tam ni podatkov Največ naj bi jih sicer izvedli na Kitajskem, a poročilo podatkov iz te države ne vsebuje. Amnesty International sumi, da je Kitajska usmrtila več tisoč ljudi, vendar o tem nimajo uradnih podatkov, saj je to na Kitajskem državna skrivnost. Podobno velja tudi za Severno Korejo, za katero prav tako nimajo uradnih podatkov, imajo pa zanesljive podatke o najmanj 70 usmrtitvah.

Večina smrti zaradi "protiteroristične zakonodaje" in nepoštenih sojenj Večino ljudi so usmrtili na podlagi "nejasne protiteroristične zakonodaje opozorili pri Amnesty International in ocenili, da je večinoma šlo za nepoštena sojenja. Irak, Iran in Savdska Arabija so sicer odgovorni za 80 odstotkov usmrtitev v svetu, brez upoštevanja Kitajske.

Kritike ZDA V organizaciji so ostro kritizirali tudi ZDA, ki so edina država v obeh Amerikah, ki še izvaja smrtne kazni. Kritike pa so na ZDA letele predvsem, ker vztrajajo, da umsko prizadeti ljudje ne smejo biti izključeni iz izvrševanja smrtne kazni. Tako so ZDA avgusta lani na Floridi usmrtile Johna Fergusona, čeprav so mu diagnosticirali shizofrenijo.

V AI pa so pozdravili dejstvo, da je Maryland postala že 18. ameriška država, ki je odpravila smrtno kazen. 41 odstotkov vseh smrtnih kazni pa izvedejo v Teksasu.

Število držav, ki izvajajo smrtno kazen se zmanjšuje Ne glede na te podatke pa so v organizaciji pozdravili trend zmanjševanja števila držav, ki smrtno kazen še izvajajo. To število se je v zadnjih dveh desetletjih s 37 znižalo na 22, kar je po mnenju predstavnikov organizacije dober trend "k odpravi smrtne kazni".

V Evropi ali Srednji Aziji ni bilo usmrtitve že od leta 2009, ko so zadnjo izvedli v Belorusiji, sicer edini državi v tej regiji, ki še pozna smrtno kazen.

Ne spreglejte