Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2013,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

najbogatejša ženska

Nedelja, 19. 5. 2013, 16.43

8 let

Najbogatejša ženska ima pod palcem 29,5 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Američanka Christy Walton se letos ponaša z nazivom najbogatejše ženske in desete najbogatejše osebe na svetu. Bogastvo je podedovala po možu, sinu ustabnovitelja WalMarta.

Vdova ima po podatkih Bloomberga pod palcem 37,9 milijarde dolarjev oziroma 29,5 milijarde evrov. Po možu Johnu T. Waltonu, sinu Sama Waltona, ustanovitelja največje maloprodajne verige na svetu, je podedovalap,8 odstotka Wal-Marta, medtem ko delež cele družine znaša 48 odstotkov. Razpolaga tudi z 29-odstotnim delom v podjetju First solar, proizvajalcem tankih fotovoltaičnih in solarnih plošč.

Waltonova je znana po svojih filantropskih dejavnostih, hkrati pa je zavrnila pobudo Billa Gatesa in Warrena Buffeta o 50 odstotkih, ki sta jo sprva sprožila med ameriškimi, nato pa še svetovnimi milijarderji, in vključuje zavezo, da bodo bogataši polovico svojega bogastva še za časa življenja ali pa po smrti podarili v dobrodelne namene.

Najbogatejša Zemljanka veliko vlaga v ekološke raziskave. Leta 2006 je tri hektarje svoje zemlje namenila fundaciji International Community, ki se je morala v zameno zavezati, da bo na zemlji gojila organsko zelenjavo. Sina Lukasa, ki je imel kot otrok raka, je takrat namreč hranila z organsko zelenjavo s svojega vrta.

Druga najbogatejša ženska na svetu je Alice Walton, hči Sama Woltona, ki ima na bančnem računu 31,1 milijarde dolarjev (24,2 miliarde evrov) in je 14. najbogatejša oseba na svetu. Na tretjem mestu najbogatejših žensk ji z 28,2 milijarde dolarjev (21,9 miliarde evrov) sledi 90-letna Francozinja Liliane Bettencourt, lastnica kozmetičnega imperija L'Oréal, njej pa Jacqueline Mars, hči Forresta Marsa in vnukinja Franka Marsa, ustanoviteljev podjetja Mars, ki se ukvarja s sladkarijami. Pod palcem ima 21,3 milijarde dolarjev (16,6 miliarde evrov). Na petem mestu najbogatejših žensk je z 19,9 milijarde dolarjev (15,5 miliarde evrov) Čilenka Iris Fontbona, vdova Andrónica Luksica Abaroa, čilskega poslovneža hrvaških korenin.

Ne spreglejte