Petek,
18. 4. 2014,
18.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasilje šola

Petek, 18. 4. 2014, 18.17

8 let

Nadlegovanje v šoli ima trajne posledice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanski znanstveniki so v obsežni raziskavi dognali, da se posledice nadlegovanja v šoli vidne tudi še po 40 letih.

Na vsaki šoli je vedno vsaj en, navadno pa več učencev, ki nadlegujejo druge psihično ali fizično. Britanski raziskovalci so ugotovili, da je nadlegovanje v šoli za nadaljnji razvoj posameznika tako travmatično, kot če bi ga fizično ali spolno nadlegovali odrasli. Nadlegovani otroci tudi v odrasli dobi le redko prerastejo travme.

Na Inštitutu za psihiatrijo Kraljevega kolidža v Londonu so desetletja proučevali 7.771 otrok, o katerih so starši podali informacijo, da so jih, ko so bili stari od sedem od 11 let, v šoli nadlegovali vrstniki. Študijo so začeli leta 1958, zato lahko zdaj predstavijo relevantne izsledke.

Ugotovili so, da so otroci, ki so bili izpostavljeni šolskemu nadlegovanju vrstnikov, v odrasli dobi pogosteje občutili depresijo, se pogosteje spopadali s samomorilskimi mislimi in bili kot petdesetletniki na sploh v slabši psihični kondiciji kot njihovi vrstniki, ki jih v šoli niso nadlegovali.

Zdi se, da so nadlegovani otroci za vse življenje označeni kot žrtve. V odrasli dobi imajo slabše razvite socialne stike, manj jih je poročenih, imajo nižje poklicne kvalifikacije kot tisti, ki niso bili nadlegovani. Poleg vsega žrtve nadlegovanja kažejo tudi zgodnje znake staranja.

Boj proti nadlegovanju "Nadlegovanje in ustrahovanje v šolah moramo jemati zelo resno," je novinarjem britanskega časnika The Telegrapha dejala vodja raziskave Louise Arseneault: "Nekateri otroci bodo zaradi tega zaznamovani vse življenje. Zato moramo storiti vse, da to preprečimo."

Čeprav se ne ve natančno, koliko učencev v šolah je nadlegovanih, je že od leta 2000 močno gibanje, ki se bojuje proti tej obliki psihičnega in fizičnega nasilja. V 48 ameriških zveznih državah so že sprejeli zakone, ki opredeljujejo šolsko nadlegovanje in ga kaznujejo. V Veliki Britaniji in Kanadi imajo nacionalne organizacije, ki opozarjajo na težavo in žrtvam ter njihovim staršem ponujajo pomoč.

"Starši morajo biti še bolj pozorni na spremembe v vedenju otrok," je dejal profesor psihologije Dieter Wolke. "Vrstniki so za otroke veliko bolj pomembni, kot smo si predstavljali. Ne le, da z njimi preživijo več časa kot s starši, njihovo vedenje jih tudi zaznamuje za vse življenje."

Strokovnjaki predlagajo, da starši otrokom omogočijo vzpostavitev zdravih odnosov z vrstniki, spodbujajo naj jih, da se z njimi družijo v nadzorovanem okolju, na primer tako, da skupaj prespijo v hiši sošolca, saj je krog prijateljev najboljša zaščita pred nadlegovanjem. Novo virtualno nadlegovanje Toda tako otroci kot starši se spopadajo tudi z novim načinom nadlegovanja, ki ga generacija, ki so jo raziskovali, ni poznala: virtualno nadlegovanje. V svetu je že bilo nekaj primerov, ko so najstniki storili samomor zaradi tovrstnih težav na spletu. "O posledicah virtualnega nadlegovanja lahko le ugibamo," meni Emma-Jane Cross, vodja britanskega programa proti nadlegovanju BeatBullying. "Bojim se, da bodo posledice tega za zdajšnje generacije še hujše."