SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nad reaktorjem v Fukušimi visoka raven sevanja

2

termometer

Upravljavec poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi Tepco je sporočil, da so nad enim od šestih reaktorjev nuklearke izmerili visoko raven radioaktivnega cezija.

Tepco je v nedeljo začel meriti raven radioaktivnih snovi nad prvimi štirimi reaktorji jedrske elektrarne, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju 11. marca. Nad reaktorjem 1, kjer naj bi se stopila večina gorivnih palic, so izmerili 360 bekerelov cezija 134 na kubični meter.

Nad reaktorjev 4, v katerem ni goriva, pa so izmerili 7,5-krat višjo raven cezija 134, medtem ko je dovoljena raven 50 bekerelov. Domnevajo, da je radioaktivna snov prišla iz zadrževalnika goriva in reaktorja 3. Tepco namerava reaktorje prekriti s poliestrskimi ponjavami, s čimer bi preprečili nadaljnje uhajanje radioaktivnih snovi.

Mednarodni strokovnjaki začeli preiskavo Skupina mednarodnih inšpektorjev, ki se mudi na Japonskem, pa je začela preiskavo, katere namen je preprečiti ponovitev dogodkov v Fukušimi. V 18-članski delegaciji, ki je desetdnevno misijo na Japonskem začela v ponedeljek, je šest strokovnjakov iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in strokovnjaki iz 12 držav.

Inšpektorji so se sestali z japonskim zunanjim ministrom Takeakijem Macumotom, v petek pa bodo obiskali tudi nuklearko v Fukušimi. "Zbiramo informacije, več pogovorov pa bomo imeli ta konec tedna," je povedal vodja misije Mike Weightman, šef britanskih jedrskih inšpektorjev.

Skupina bo 1. junija svoje poročilo o najhujši jedrski nesreči po Černobilu predstavila japonski vladi, o svojih ugotovitvah pa bo poročala tudi na konferenci IAEA na ministrski ravni, ki bo konec junija na Dunaju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin