Torek,
16. 7. 2024,
16.15

Osveženo pred

2 uri, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

vesolje Luna

Torek, 16. 7. 2024, 16.15

2 uri, 56 minut

Na Luni odkrili jamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Luna | Znanstveniki ugotavljajo, da bi lahko bilo na Luni na stotine jam in na tisoče lavnih cevi. | Foto NASA 360/YouTube

Znanstveniki ugotavljajo, da bi lahko bilo na Luni na stotine jam in na tisoče lavnih cevi.

Foto: NASA 360/YouTube

Italijanski znanstveniki so v ponedeljek sporočili, da so prvič odkrili jamo na Luni, ki bi lahko bila s svojimi okoli sto metri globine primerna tudi za izgradnjo stalne baze za ljudi. Znanstveniki domnevajo, da je na Luni še več sto drugih votlin, ki ostajajo skrite, je poročal britanski BBC.

Lorenzo Bruzzone in Leonardo Carrer z Univerze v Trentu sta skupaj z ekipo s pomočjo radarja odkrila jamo na območju, imenovanem Morje tišine, nedaleč od mesta, kjer sta pred 55 leti na Luno stopila astronavta Neil Armstrong in Buzz Aldrin.

Udrtina do votline je verjetno nastala zaradi propadanja lavnih cevi. Po mnenju znanstvenikov radarski podatki razkrivajo le začetni del podzemne votline. Ocenili so, da je široka vsaj 40 metrov in dolga več deset metrov, verjetno še več.

"Lunine jame ostajajo skrivnost že več kot 50 let. Zato je vznemirljivo, da smo lahko končno dokazali obstoj ene od njih," sta v elektronskem sporočilu zapisala Leonardo Carrer in Lorenzo Bruzzone z Univerze v Trentu. Prva ugibanja, da so na Luni jame, so se namreč pojavila pred okoli 50 leti. Že pred nekaj leti pa so odkrili številne udrtine.

Ugotovitve nakazujejo, da bi lahko bilo na Luni na stotine jam in na tisoče lavnih cevi. Takšni kraji bi lahko služili kot naravno zavetje za astronavte, ki bi jih zaščitili pred kozmičnimi žarki, sevanjem Sonca ter pred udarci mikrometeoritov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kamnine in drugi materiali v teh votlinah lahko znanstvenikom pomagajo tudi bolje razumeti razvoj Lune, zlasti njeno vulkansko dejavnost.

Ugotovitve je italijanska ekipa objavila v znanstveni reviji Nature Astronomy.

super krvava luna
Novice Kitajska sonda z vzorci oddaljene strani Lune nazaj na Zemlji